Poloiştii români au cucerit primele locuri în Campionatele Mondiale de Masters (reportaj)

(Kiyoshi Ota / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2012

Privindu-i îmbrăcaţi în tricouri şi pantaloni scurţi, cu geanta sau rucsacul pe umăr, mergând pe stradă sau coborând din maşină, par nişte domni în vacanţă sau într-un moment de relaxare. Odată intraţi pe poarta de la bazinul Tineretului, chipurile lor se transformă, starea lor se schimbă, iar domnii de mai înainte par să nu aibă vârstă. Spiritul lor e tânăr, chiar dacă unii au copii mari. Toţi emană o stare de buna dispoziţie, de chef de joacă (deşi ceea ce fac e extrem de serios), de prietenie veche.

Aşa i-am perceput pe poloiştii români care s-au întors recent de la Campionatele Mondiale Masters de la Riccione (Italia) cu fruntea sus şi rezultate remarcabile - echipa ACS Brenntag Romania (secţiunea plus 35 de ani) a cucerit locul întâi şi medaliile de aur, echipa Water Polo Romania (secţiunea plus 40 ani) a obţinut locul al doilea şi medaliile de argint, echipa ACS Brenntag (secţiunea plus 30 de ani) a obţinut locul al treilea şi medalii de bronz. Pe lângă echipele medaliate, printre primele clasate s-au aflat şi echipele Masters Water Polo Club (secţiunea plus 45 ani) şi Rapid Master Water Polo Bucureşti (secţiunea plus 30 ani), ambele clasându-se pe locul al patrulea.

O întâlnire cu aceşti oameni formidabili - care au sportul în sânge şi rămân nişte luptători indiferent de vârsta din buletin, jucând polo cu aceeaşi plăcere şi dedicare cu care o făceau acum 10, 20 sau 30 de ani - este o întâlnire de suflet, în urma căreia îţi dai seama că nu poţi nutri faţă de ei decât sentimente de admiraţie pentru ceea ce fac şi de bucurie că ei continuă să reprezinte România în competiţii internaţionale.

I-am rugat să amâne puţin antrenamentul pe care îl aveau la bazinul Tineretului şi să se lase fotografiaţi, cu medalii sau nu, dar purtând culorile României pe echipament şi în suflet, şi să ne împărtăşească impresii de la recentele Campionate Mondiale Masters, dar şi ceea ce gândesc despre sportul românesc, despre polo-ul românesc, despre tot ceea ce fac de atâţia ani cu mare pasiune. Am descoperit nişte oameni veseli, simpatici, plini de viaţă, care îţi încarcă bateriile.

Primii care au împărtăşit cu noi bucuria de a fi câştigat locul întâi şi medalii de aur au fost reprezentanţii ACS Brenntag România (secţiunea plus 35 de ani).

Alex Badea a mărturisit că performanţa obţinută la Campionatele Mondiale de la Riccione vine după cinci ani de participări la diferite competiţii europene şi mondiale.

"Am început acum cinci ani cu un bronz european şi a fost oarecum neaşteptat, după cinci ani de participări la diverse competiţii europene şi mondiale a fost ca o încununare a unei echipe, a unei atmosfere. Nu vorbim neapărat de muncă sau de sport, cât de o anume atitudine şi plăcere de a realiza ceva", a declarat pentru AGERPRES Alex Badea.

Referindu-se la faptul că toate cele cinci echipe româneşti care au participat la CM din Italia au obţinut locuri bune, Alex Badea a subliniat că acest lucru înseamnă foarte mult, ţinând cont că la fiecare categorie de vârstă au fost între 11 şi 19 echipe.

"Turneele de master sunt organizate pe categorii de vârstă. Turneul de polo a fost cel mai mare susţinut vreodată. Au fost 105 echipe înscrise. În general la fiecare categorie de vârstă au fost între 11 şi 19 echipe. Polo-ul mondial a fost reprezentat de toate marile forţe - SUA, Rusia, ţările ex-iugoslave, Italia, Olanda, Germania, Brazilia", a spus reprezentantul echipei care a cucerit aurul la CM de la Riccione.

În opinia sa, faptul că poloiştii români continuă să joace şi să facă performanţă reprezintă un "pionierat în sportul românesc, pentru că poporul român iubeşte sportul mai mult la televizor".

"Sper ca mişcarea de master, nu numai în polo, ci şi în nataţie şi alte discipline sportive să ia amploare şi cred foarte mult că în viitor sportul se va democratiza în sensul în care nu va mai fi numai al sportivilor profesionişti. De exemplu, la aceste campionate au fost 12.000 de participanţi la probele înot, sărituri, polo, înot sincron", a explicat Alex Badea.

El consideră că exemplul poloiştilor de a juca în aceste campionate de masters ar putea reprezenta un imbold pentru copii să practice acest sport.

"Noi facem lucrurile fără să ne gândim neapărat la o reprezentare imediată, dar, cel puţin în polo, mişcarea de master are într-adevăr şi o componentă de popularizare. Nu ştiu cum este în alte sporturi, însă noi de foarte multe ori jucăm cu copiii, jucăm cu juniorii. Cred că ei au multe de învăţat de la echipele de master. Acum doi ani am participat chiar într-un campionat municipal. Practic tinerii au putut să joace cot la cot cu idolii lor, cu cei care au scris istorie în polo-ul românesc şi ce facem, pe lângă propria noastră plăcere, este că reuşim să mai strângem şi resurse pentru a da înapoi echipelor de copii şi juniori echipament - mingi, tricouri, slipuri, porţi. Este un efort pe mai multe linii", a conchis Alex Badea.

Răzvan Cristescu (ACS Brenntag România, plus 30 şi plus 35 ani) a mărturisit că acest rezultat este cel mai bun de când face parte din acest lot.

"Joc de aproximativ şapte ani la Brenntag şi am mai avut un loc trei la Mondialele din America, de la San Francisco, iar acum este mai bună clasare de când fac parte din acest lot. Vă daţi seama, este cea mai bună performanţă a României de master de când s-a înfiinţat echipa reprezentantă a Brennag", a spus Cristescu.

În opinia sa, polo la nivel de master este un fenomen care a luat o amploare foarte mare, "mai ales acum, când mulţi foşti sportivi şi aproape toţi componenţii echipelor care s-au prezentat la Campionatul Mondial au fost foşti jucători foarte mari şi din ce în ce este un fenomen mai dezvoltat".

Răzvan Cristescu nu s-a declarat foarte obosit de ritmul în care s-au derulat meciurile la CM - uneori trei meciuri în interval de 30 de ore - pentru că este obişnuit cu un astfel de ritm de joc.

"Eu sunt obişnuit, aş putea spune, fiindcă am mai fost anul acesta sportiv activ la clubul Steaua. Pentru mine nu a fost atât de greu, dar meritele sunt şi ale celorlalţi care, în afară de doi inşi, sunt neprofesionişti", a spus Cristescu.

Laszlo Kary (ACS Brenntag România, plus 35 ani) a declarat că secretul performanţei obţinute la Riccione a fost disciplina.

"Nici acum nu-mi vine să cred că am reuşit să câştigăm acest titlu. Cred că secretul a fost disciplina, dar o disciplină susţinută de prietenia care este între noi. Mulţi dintre coechipieri se ştiu din copilărie şi au fost câteva elemente care ne-au ajutat să facem această performanţă. E polo, nu e fotbal, lumea nu ştie chestia asta", a spus Kary.

El a subliniat că polo-ul are nevoie de mai multe bazine, mai multe piscine, pentru ca acest sport să atragă copii, tineri şi să facă performanţă.

Gelu Lisac a vorbit nu doar în calitate de reprezentant al echipei Water Polo România, câştigătoare a locului al doilea la secţiunea plus 40 de ani, ci şi în calitate de antrenor al celor două echipe Brenntag - plus 30 şi plus 35 de ani.

Referindu-se la performanţele obţinute, Gelu Lisac a spus că prin prestaţia de la CM de Masters s-a dovedit că veteranii fac cinste acestui sport.

"În primul rând a reprezentat un plus pentru noi, având în vedere că suntem singurul sport de echipă olimpic şi mai ales că şi anul acesta generaţia de +19 ani s-a calificat la Europene şi atunci noi am venit, ca foşti sportivi, cu nişte nume ca Vlad Hagiu, Relu Georgescu şi alţii, nişte glorii la vremea noastră, acum normal, fiind peste performanţă, făcând sport din plăcere, am reprezentat cu succes România şi toată lumea a fost fericită fiindcă ne-am adus aminte de anii de performanţă, nişte ani frumoşi", a spus Lisac.

El este de părere că polo-ul ar trebui să fie mai mult promovat, "mai ales de media, pentru că este un sport frumos, un sport care dezvoltă". Gelu Lisac nu a vrut să dea pronosticuri privind participarea echipei naţionale de polo la Jocurile Olimpice de la Londra, dar consideră că "este o performanţă chiar şi numai calificarea la aceste jocuri olimpice, pentru că este foarte greu, iar rezultatul, indiferent care va fi, pentru noi va fi foarte bun".

El consideră că pentru polo ar trebui să se facă mai mult, pentru că merită.

"Merită mai multă atenţie, merită mai multe bazine - şi aici vin şi fac o paranteză, mulţumim celor care s-au zbătut pentru cele două bazine care se vor face la clubul Dinamo şi la noi la Steaua -, pentru că de aici va fi o altă bază de selecţie, mai mulţi sportivi se vor ridica şi atunci va fi bine nu doar pentru sport în general, ci şi pentru polo", a subliniat Lisac.

Din discuţiile cu băieţii de la Water Polo România am aflat că şase dintre componenţii echipei nu sunt niciodată prezenţi la antrenamente, pentru că trei nu locuiesc în Bucureşti, iar trei sunt stabiliţi în Belgia. Se reunesc în formulă completă doar în deplasări, practic joacă împreună o singură dată pe an.

Vlad Hagiu (Water Polo România, plus 40 ani) a mărturisit că în Italia a fost o competiţie foarte serioasă, fiind 19 echipe la această categorie de vârstă.

"Rezultatul obţinut la CM de Masters a însemnat a şasea medalie câştigată la aceste competiţii care s-au înfiinţat în 2000. Competiţia este din ce în ce mai serioasă, au fost 19 echipe participante la categoria noastră de vârstă. Având în vedere că am pierdut finala în ultima secundă a prelungirilor se adevereşte că jucăm încă un polo frumos. Ne strângem o dată pe an, suntem foşti prieteni, foşti colegi, am jucat mult timp împreună, dar faptul că ne strângem o dată la un an şi reuşim să jucăm polo de calitate pe mine mă face foarte fericit", a spus Hagiu.

El a spus că este regretabil că nu fac şi alţi sportivi ceea ce fac ei.

"Este păcat că alţii nu fac ceea ce facem noi. Noi ne mişcăm în continuare. Am ajuns la nişte vârste respectabile - eu 49 de ani, colegul meu Relu Georgescu - 42, Ion Ionescu - 49 şi el. Gelu Lisac şi ceilalţi coechipieri ne strângem şi indiferent de vârstă participăm cu mare plăcere la aceste mondiale sau europene cum au fost cele de acum un an de la Hamburg", a completat Vlad Hagiu.

El şi-a exprimat speranţa că de acum înainte se va face mai mult pentru acest sport, "având în vedere că echipa României s-a calificat după 16 ani din nou la Olimpiadă".

Relu Georgescu (Water Polo Romania, plus 40 ani) crede că participarea la CM de Masters reprezintă un lucru bun pentru polo-ul românesc.

"În afară de medalia de argint obţinută acum, poate puţini ştiu, anul trecut la Hamburg am fost şi campioni europeni. Aceeaşi finală de la europenele de anul trecut a fost şi la Campionatul Mondial şi cu puţin ghinion am pierdut. Am pierdut la o secundă din reprizele suplimentare", a explicat el.

Referindu-se la modul în care ar trebui promovat acest spot, Relu Georgescu a subliniat că e nevoie de bazine de înot în majoritatea oraşelor mari.

"Trebuie bazine în majoritatea oraşelor mari şi echipa naţională să facă turnee şi în bazinele în care nu este cunoscut polo-ul. Aşa se promovează. Eu am jucat 16 ani în Italia şi echipa Italiei juca meciuri internaţionale cu echipe mari şi cu echipe mai mediocre în oraşe unde polo nu exista. Şi aşa au început să se înfiinţeze şi acolo echipe, să atragă copii la bazin şi să atragă copii care să practice acest sport", a spus Relu Georgescu.

Ion Ionescu (Water Polo România, plus 40 ani) a declarat că participarea la Campionatele Mondiale de la Riccione a demonstrat că românii sunt luptători şi că pot fi cineva în lume.

"A fost un turneu frumos, greu, dar foarte plăcut, pentru că s-a demonstrat că românii sunt luptători şi, chiar dacă este doar un hobby sau o pasiune, au luptat şi au arătat că pot să fie cineva în lume. Lumea ne cunoaşte, ne ştie din 2001, de când participam la toate turneele, suntem medaliaţi la aproape fiecare turneu şi sperăm ca acest sport să meargă mai departe", a spus Ion Ionescu.

Şi el a subliniat necesitatea construirii a cât mai multor bazine, deoarece "înotul înseamnă sănătate".

"E nevoie de foarte multe bazine. Nu spun câteva bazine, ci foarte multe bazine, pentru că înotul, polo, nataţia în general, reprezintă sănătate pentru toată populaţia ţării", a completat Ionescu.

Componenţii echipei ACS Brenntag secţiunea plus 30 de ani, care au adus acasă medalii de bronz, consideră că aceste Campionate Mondiale au fost una dintre cele mai frumoase competiţii la care au participat.

"La CM de Masters am remarcat foarte multă sportivitate, echipe din toată lumea, în total 12.000 de sportivi participanţi şi sperăm să avem aceleaşi rezultate şi peste un an şi peste doi ani, la europene şi, respectiv, mondiale", a spus Andrei Secuescu.

Coechipierul său Florin Turcu a completat spunând că de la an la an competiţia ia o anvergură din ce în ce mai mare.

"Numărul participanţilor se dublează aproape de la o ediţie la alta, ceea ce ar trebui să fie un semnal şi pentru cei care pot organiza la noi o astfel de competiţie pe viitor, pentru că din ce am aflat de la oficialităţile din Italia, au fost circa 13.000 de sportivi participanţi şi între 150.000 şi 200.000 de turişti în perioada respectivă în competiţie, ceea ce nu este de neglijat pe viitor", a declarat Turcu.

La rândul său, Alexandru Scărlătescu a spus că turneul de la Riccione a fost "frumos, spectaculos, destul de dur pentru vârsta asta", adăugând că nu se aştepta să se joace "atât de intens".

Andrei Bărbulescu (Masters Water Polo Club, secţiunea plus 45 ani) a declarat că ar trebui investiţi mai mulţi bani în acest sport, mai ales în construirea şi modernizarea bazinelor.

"Master Water Polo Romania sunt pionierii, iniţiatorii participării la acest gen de competiţii. Din 2001 participă la competiţii europene, mondiale, obţinând două titluri de campioni europeni şi un argint la mondiale. În 2009 am organizat Campionatul European de veterani la Oradea, cu succes ... ne-au pomenit toţi şi acum, la Riccione. În 2009, la Oradea au participat 30 de echipe de polo...şi de aici tot ce decurge din eveniment, 1.000 de străini dintr-un foc îţi vizitează ţara", a explicat Andrei Bărbulescu.

El a subliniat că participă la acest gen de competiţii pentru că "există un spirit ce s-a născut acum 11 ani", pentru că are mulţi prieteni, pentru că se distrează şi pentru că îi place competiţia.

Reprezentantul Rapid Master Water Polo Bucureşti (secţiunea plus 30 de ani), Octavian Stancu, a mărturisit că la CM de la Riccione a fost un moment extraordinar, unde a reuşit cu echipa de old-boys a Rapidului să câştige locul patru.

"Am fost plăcut impresionaţi de numărul participanţilor şi de organizarea de acolo, existând nu mai puţin de trei bazine unde aveau loc simultan cinci meciuri. Sunt un exemplu pentru noi, mă refer la Federaţia italiană de nataţie şi la FINA.... prin faptul că reuşesc de foarte mult timp să ne dea o lecţie în ce priveşte organizarea acestui sport", a spus Octavian Stancu.

El a amintit că în România sunt mai puţin de 1.000 de sportivi, pe când în Italia numărul lor este de zeci de mii cel puţin, dar a subliniat că toate cele cinci echipe participante din România au făcut "o figură mai mult decât frumoasă, existând trei medalii şi două locuri patru".

"Am avut ce învăţa de la echipa de +45, care a fost deschizătoare de drumuri, iar pe de altă parte, de la echipa de +40, coordonată de Vlad Hagiu, de la Relu Georgescu şi de la Ion Ionescu, care au făcut cinste polo-ului românesc şi României în general. Consider că acest eveniment old-boys trebuie să le dea de gândit atât celor mici, cât şi celor mari, e un motiv de a ne reîntâlni după ani şi ani de sport de performanţă şi de a petrece timpul într-un mod cât mai plăcut. Sper ca la un moment dat datorită numărului din ce în ce mai mare al echipelor de old-boys din România să putem să ne organizăm şi să facem şi noi un turneu de Cupă Mondială, pentru că acum trei ani am organizat un campionat european la Oradea, de care s-au ocupat cei de plus 45", a conchis reprezentantul Rapid Master Water Polo Bucureşti.

După ce am încheiat discuţia cu sportivii care ne-au încărcat cu energie pozitivă, i-am lăsat să facă ceea ce ştiu ei cel mai bine - să joace polo. Băieţii au început antrenamentul, i-am privit şi am constatat că atunci când intră în bazin sunt în elementul lor şi se vede că fac totul cu seriozitate şi plăcere în acelaşi timp. Şi am înţeles că acesta este secretul succesului lor şi al performanţei fără vârstă.

***

Echipa ACS Brenntag Romania (secţiunea plus 35 ani), medaliată cu aur la CM Masters: Dragoş Neagoe, Bogdan Mihai, Bogdan Matei, Lasylo Kari, Mircea Cazacu, Daniel Cazacu, Silviu Ceobanu, Mihai Bălănescu, Edi Andrei, Răzvan Cristescu, Alexandru Badea, Dumitru Stoian.

Echipa Water Polo România (secţiunea plus 40 ani), medaliată cu argint la CM Masters: Vlad Hagiu, Relu Georgescu, Gelu Lisac, Radu Sabău, Bogdan Rujan, Dan Balanov, Nicolae Fulgeanu, Bogdan Diaconescu, Marius Iegariu, Călin Cosmatchi, Mihai Oprea, Ion Ionescu.

Echipa ACS Brenntag România (secţiunea plus 30 de ani), medaliată cu bronz la CM Masters: Florin Turcu, Bogdan Matei, Bogdan Mihai, Alexandru Scărlătescu, Alexandru Tanesca, Andrei Defta, Silviu Ciobanu, Răzvan Cristescu, Daniel Marinescu, Andrei Secuescu, Cristi Cărămidă, Jakko van Der Dra.

Echipa Rapid Master Water Polo Bucureşti (secţiunea plus 30 de ani), locul patru la CM Masters: Gabriel Mandache, Călin Gavruş, Victor Goian, Octavian Stancu, Claudiu Bogdan, Dragoş Bălan, Vlad Stoica, Petre Barabas, Mihai Stănescu, Ştefan Ignătescu, Cristian Petrea, Mircea Lucian Văduva, Manuel Manea, Mario Velsanto, Bogdan Jianu.

Echipa Masters Water Polo Club (secţiunea plus 45 ani), locul patru la CM Masters: Sorin Mara, Bogdan Tufan, Muzsnay Csaba, Mihai Ragea, Andrei Bărbulescu, Victor Boga, Bogdan Giambaşu, Bogdan Leaua, Şerban Marius Median, Eugen Ionescu, Ivan Fejer, Bodgan Drăguţ, Adrian Vamoş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor