Politolog: Majoritatea cetăţenilor ştiu deja cu cine vor vota la alegeri

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
12.11.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a opinat, într-o intervenţie la Digi24, că dezbaterile electorale nu sunt cruciale pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Jurnalist: În aceste săptămâni, candidaţii s-au apucat să facă tot felul de lucruri, şi nu o să mă feresc să le numesc aşa, trăznite, ca să atragă votul electoratului. Domnule profesor Pârvulescu, în campania electorală am avut parte de acţiuni de imagine, foarte multe acţiuni de imagine.

Cristian Pîrvulescu: Asta-i campania. Tocmai au trecut alegerile americane. Vi s-a părut că dezbaterile au avut un efect acolo? Au fost dezbateri, au fost câştigate de Kamala Harris, care a pierdut alegerile, pentru că nu dezbaterile... Sigur, programul ar fi interesant să îl vedem.

Oricum o să fie o dezbatere la Digi24, aşa că o să avem măcar această posibilitate, cu câteva zile înainte de alegeri, să ne facem o imagine. Dar nu sunt cruciale dezbaterile.

De fapt, cred că majoritatea concetăţenilor noştri şi-au format deja opinia. Ştiu cam cum or să voteze. Există câteva imponderabile. Nu ştiu dacă astea pot schimba, sau nu, ierarhia. Dar candidaţii îşi fac campanie, aşa cum le spun consultanţii, pentru imagine, pentru că ceea ce contează e imaginea.

Sabin Orcan (jurnalist): Ce n-avem noi, spre deosebire de americani, ca să continui ideea domnului profesor Pîrvulescu, este că n-avem mitinguri. În America, sigur, a avut loc o dezbatere prezidenţială, una cu vicepreşedinţii, dar am avut mitinguri multe. Şi Trump, şi Kamala Harris. Şi ăsta este un obicei tipic american - mitingul în care se întâlnesc fanii respectivului candidat. Mitingul cât mai mare, nu? Există şi aceasta competiţie. Trump spunea tot timpul că mitingurile lui sunt mai mari decât ale Kamalei Harris.

La noi a cam dispărut mitingul, domnule profesor, din arsenalul de campanie. Adică, în campanii electorale, nu prea se mai ţin mitinguri. Da, acum lumea face băiţe de mulţime. Pentru că asta nu-i baie de mulţime ce am văzut acolo, sunt băiţe de mulţime. Câţiva oameni care dau noroc cu viitorul, cred ei, preşedinte al României. Unul dintre ei aducea mămăligă, celălalt făcea yoga, stătea în cap şi ne spunea că ţuică, mămăligă...

Nu avem mitinguri, ceea ce ar fi fost interesant, pentru că dacă ai avea mitinguri de la mai multe partide, ai putea să măsori şi popularitatea acelor partide, nu că ar fi un sondaj de opinie, dar ai putea să vezi care-i forţa unui candidat la preşedinţia României de a strânge, nu ştiu, 10.000 de oameni sau 1.000, sau 100 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor