Politolog: Călin Georgescu nu va reuşi să candideze. Simion n-are şanse să-i ia votanţii, dar un Dan Puric susţinut de AUR are
Andrei Ţăranu a opinat, în emisiunea "În Opoziţie cu Denise Rifai", că cel mai probabil Călin Georgescu nu va mai putea candida în cursa pentru Cotroceni, însă votanţii lui ar putea fi "absorbiţi" de o personalizate din aceeaşi categorie precum Dan Puric, care să beneficieze şi de susţinerea instituţională a partidului AUR. Un astfel de candidat ar ajunge în turul doi, crede politologul.
Jurnalistă: În tabăra suveranistă nu ştim încă dacă Georgescu va candida, nu ştim încă dacă CCR sau BEC, în primul rând, vor valida această candidatură şi nu ştim dacă va reuşi să-şi ducă la bun sfârşit demersul. De asemenea, nu ştim ce se va întâmpla la AUR, pentru că am văzut o luptă între cei doi cei mai importanţi lideri, George Simion şi Claudiu Târziu.
Claudiu Târziu îi reproşează lui Simion scorul foarte mic pe care l-a obţinut şi e clar că vom vedea, cel mai probabil, dacă nu chiar o divizare, oricum o răfuială politică în interiorul acestui partid. Vreau să ne spuneţi cum vedeţi dvs. aceste alegeri din cheia acestor candidaturi pe care le vedem acum.
Cine are potenţialul cel mai mare, că de fapt aici ne concentrăm cu toţii, să ajungă în turul 2 şi, dintre cei pe care îi vedeţi, cine are potenţialul să şi câştige?
Avem clar temperatura societăţii, noi ştim foarte clar ce se întâmplă, vedem această efervescenţă pe eşichierul politic şi vedem clar miza. Miza este România, este evident. Şi avem aceste posibilităţi pe care clar trebuie să le analizăm din cum se vede acum acest evantai al candidaţilor.
Andrei Ţăranu: Nu ştim nimic concret. Părerea mea e că domnul Călin Georgescu nu va reuşi să candideze, pentru că CCR s-ar face de tot râsul dacă ar anula alegerile pentru că un candidat a încălcat legea electorală prin nedeclararea cheltuielilor din campanie. Aduceţi-vă aminte că ar fi trebuit până pe 8 decembrie să depună şi nu a depus nici o hârtie fiscală pentru campanie. Deci, este o încălcare gravă a legii electorale respectiva chestie. (...)
Plus declaraţiile publice cu un iz fascist şi nazist pe care le-a făcut domnul Călin Georgescu, vorbind despre mişcarea legionară ca fiind mişcarea cea mai importantă din istoria României, vorbind despre Ion Antonescu ca un lider martir al României etc. Deci, măcar pentru aceste poziţii, şi cred că pot fi găsite şi altele, domnul Călin Georgescu nu va putea să candideze.
Asta nu înseamnă însă că energia pe care a generat-o în societate nu poate să fie canalizată înspre altcineva. O personalitate... Dan Puric, de exemplu, care are exact acelaşi tip de gongoriţi pe care îl are şi Călin Georgescu, poate prelua din mers această energie... Fără discuţii. Nu chiar orice alta, dar o persoană care are deja o pregătire histrionică şi genul ăsta de mesaj, discurs care, iată, este acceptabil pentru aproape 2.300.000 de concetăţeni, da?! Este posibil ca acel cineva să preia această energie. Că o să fie Călin Georgescu mă îndoiesc, dar repet, nu este singurul care vine din această zonă. Asta rămâne un potenţial pericol masiv pentru partidele mainstream.
George Simion foarte repede s-a şi pus în spatele lui Călin Georgescu tocmai ca să scape de judecata istorică a partidului şi să zică că el e cu suveranismul.
Jurnalistă: Judecata lui Târziu a partidului.
Andrei Ţăranu: În timp ce Claudiu Târziu încearcă o altă mişcare. Părerea mea e că domnul Claudiu Târziu şi alţii din preajma domniei sale, care, nu uitaţi, sunt din partea religioasă, Coaliţia pentru Familie, conservator, trumpistă, sunt cei care mai degrabă ar încerca să facă partidul suficient de acceptabil, astfel încât, în varianta pe care o discutam puţin înainte, să poată ajunge la guvernare alături de PSD-ul unui domn Ponta. Există şi această variantă şi probabil asta este mişcarea.
Cu George Simion nu are tracţiune, nu are verb, nu este o persoană care să fie votabilă de o parte din electorat. Nici chiar din electoratul ăsta, să-i spunem, puţin mai educat. În timp ce genul lui Claudiu Târziu, Sorin Lavric şi aşa mai departe, ar putea să se apropie şi de electoratul lui Călin Georgescu şi, în egală măsură, şi de electoratul PSD-ului. Asta e probabil ceea ce doreşte Claudiu Târziu.
Jurnalistă: Să ia locul lui George Simion?
Andrei Ţăranu: Să îi ia locul lui George Simion, evident.
Jurnalistă: Şi spuneţi că are şi un profil mai interesant decât al lui Simion?
Andrei Ţăranu: Claudiu Târziu... da, are un profil mai interesant decât... nu neapărat un profil mai interesant, nu are genul tip de organizare de partid pe care îl are George Simion de tip mişcare. Ceea ce face Claudiu Târziu este mai degrabă o formulă de organizare instituţională a partidului. Şi ceea ce îşi doreşte Claudiu Târziu este tocmai să instituţionalizeze AUR ca să-l păstreze pe termen lung. AUR-ul, aşa cum este el în acest moment, este o mişcare politică care oricând, aşa cum s-a întâmplat şi cu partidul România Mare, poate să dispară.
La noi, mişcările de genul ăsta, aduceţi-vă aminte ce uriaş efect au avut PUNR-ul lui Funar la un moment dat, după aia partidul România Mare al lui Vadim Tudor. Şi că au dispărut ca nişte praf, ca fumul de ţigară, tocmai pentru că erau partide de lideri. Ceea ce vrea să facă Claudiu Târziu este să-l instituţionalizeze, să-l facă un partid de doctrină. Şi probabil că asta încearcă să facă. Un amestec de mesianism de la Călin Georgescu, plus instituţionalizare politică.
Jurnalistă: Într-o situaţie în care, ca din jurul nostru să spunem, nu va candida, nu Simion are şanse să-i preia locul, poziţia în faţa votanţilor, ci mai degrabă Claudiu Târziu.
Andrei Ţăranu: Nu neapărat Claudiu Târziu ca persoană, dar cineva în această figură. Am spus mai degrabă un Dan Puric susţinut de un AUR instituţionalizat.
Jurnalistă: Un Puric susţinut de un Târziu. Am înţeles. Din această mişcare, ar ieşi un candidat pentru turul 2?
Andrei Ţăranu: Probabil da.
Jurnalistă: Bun. Deci unul din locurile, din cele două locuri din turul 2, aparţine acestui filon.
Andrei Ţăranu: Da.