Poliţiştii bucureşteni ar fi torturat un refugiat ucrainean, acuză Departamentul de Stat al SUA. Cum răspunde Predoiu

(Facebook / PolitiaCapitalei.RO)
Andrei Popescu
18.06.2024

Un incident care a implicat un refugiat ucrainean, ajuns în arest după un scandal cu poliţiştii români, a devenit subiectul unui capitol dedicat “torturii şi altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante”, în raportul Departamentului american de Stat referitor la respectarea drepturilor omului în ţara noastră, în 2023.

Documentul indică faptul că evenimentul s-a petrecut la data de 30 octombrie 2023, atunci când mai mulţi poliţişti bucureşteni au intervenit într-un conflict între două persoane dintr-un adăpost pentru cetăţeni ucraineni strămutaţi, relatează Fanatik.

“Potrivit activiştilor pentru drepturile omului şi martorilor, atunci când unul dintre rezidenţi nu a urmat instrucţiunile poliţiei, poliţiştii l-au lovit cu o uşă şi l-au lovit cu pumnii, picioarele şi cu bastoane după ce acesta a căzut la pământ. Apoi, l-au încătuşat şi au continuat să-l bată în timp ce îl târau afară din cameră. Poliţia l-ar fi plasat pe rezident în arestul Secţiei 6, unde l-ar fi ţinut încătuşat timp de două zile fără să-i ofere mâncare. La sfârşitul anului, o anchetă penală era în curs de desfăşurare”, se arată în Raportul Departamentului de Stat.

De asemenea, documentul susţine că Direcţia de Control Intern din cadrul Poliţiei Române a efectuat, sub supravegherea procurorului, anchete penale privind abuzurile comise de agenţii de poliţie, precum şi anchete administrative interne.

După publicarea Raportului, în aprilie, anul curent, Poliţia Română nu a reacţionat la acuzaţiile de abuz şi tortură ale unor poliţişti bucureşteni, iar în luna iunie, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a confirmat incidentul, însă nu a oferit detalii despre o posibilă încălcare a drepturilor omului din partea poliţiei.

Conform site-ului citat, din răspunsul lui Predoiu rezultă că, la data de 30 octombrie, în jurul orei 03:20, agenţii de ordine publică din cadrul Secţiei 6 Poliţie s-au deplasat la un centru pentru refugiaţi ucraineni din Sectorul 2, în urma unui apel la 112.

Ministrul spune că reclamaţia viza o altercaţie între două persoane de sex masculin, de naţionalitate ucraineană. La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj SMURD, însă persoanele implicate în conflict au refuzat transportul la spital. De asemenea, aceştia nu au dorit să formuleze o plângere penală. În schimb, între unul dintre cei doi ucraineni şi poliţişti a avut loc un incident violent, doar că oamenii legii au fost victimele în acel caz.

“Ulterior, persoana reclamată l-a lovit cu pumnul pe unul dintre poliţişti în zona nasului şi a buzei superioare, provocându-i leziuni. Persoana în cauză s-a manifestat agresiv atât fizic cât şi verbal pe toată durata conducerii la sediul Secţiei 6 Poliţie, cât şi în incinta subunităţii, lovindu-l pe unul dintre agenţii de poliţie cu piciorul şi scuipându-l în zona feţei”, arată Predoiu, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de IGPR.

În cauză, a fost întocmit un proces verbal, care a fost înaintat la Parchet, în vederea efectuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. De asemenea, Judecătoria Sectorului 2 a dispus arestarea preventivă faţă de făptuitor.

Totodată, raportul SUA a criticat rezultatele modeste ale statului român în privinţa fenomenului de trafic internaţional de persoane care implică migranţi.

Reacţia Poliţiei Române

Ulterior apariţiei informaţiilor pe acest subiect în presă, Poliţia Română a transmis că de fapt poliţiştii au fost cei agresaţi de un cetăţean ucrainean violent. Redăm comunicatul Poliţiei:

"Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, cu privire la ,,implicarea unor poliţişti români, într-un caz de tortură asupra unui ucrainean”, Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele:

La data de 30 octombrie 2023, în jurul orei 03.20, în urma unui apel la S.N.U.A.U. 112, poliţişti din cadrul Directiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 6 Poliţie s-au deplasat la o adresă din Sectorul 2, la un centru pentru refugiaţi, unde s-a reclamat o altercaţie între 2 bărbaţi, cazaţi în acea unitate.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului, în urma verificărilor efectuate, au identificat persoana vătămată care prezenta mai multe leziuni în zona feţei, căreia un echipaj SMURD i-a acordat îngrijiri medicale.

Victima a refuzat atât transportul la spital, cât şi formularea unei plângeri scrise, cu privire la cele întâmplate.

Ulterior, în momentul în care persoana vătămată a fost condusă în camera de cazare, unul dintre poliţiştii prezenţi a fost lovit în zona feţei de către bărbatul semnalat de săvârşirea agresiunii, motiv pentru care s-a procedat la imobilizarea acestuia.

După imobilizare, acesta a fost condus la sediul secţiei, manifestând în continuare un comportament agresiv fizic şi verbal, unde ar fi lovit un alt poliţist în zona inghinală şi l-ar fi scuipat.

Actele premergătoare întocmite de poliţişti au fost înainte Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj.

Astfel, un procuror a dispus măsura reţinerii bărbatului, ulterior fiind dispusă, de către instanţa de judecată, măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de ultraj asupra poliţiştilor.

Totodată, având în vedere aspectele reclamate în sarcina poliţiştilor de cetăţeanul ucrainean, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a fost înregistrat un alt dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă.

Dosarul penal pe purtare abuzivă a fost declinat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost clasat.

De asemenea, au fost dispuse verificări interne, prin Corpul de Control al IGPR. În urma finalizării verificărilor, documentarea întreprinsă nu a scos în evidenţă nereguli la nivelul DGPMB, cu privire la incidentul semnalat.

Totodată, facem precizarea că toate activităţile poliţiştilor sunt derulate cu respectarea cadrului legal."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor