Politicile de finanţare a învăţământului superior - extrem de diferite în Europa (raport Eurydice)

(photos.com)
Epoch Times România
24.10.2013

Politicile de finanţare a învăţământului superior, extrem de diferite de la o ţară la alta, atrag după sine cheltuieli de şcolarizare şi burse extrem de heteroclite, subliniază un raport Eurydice, citat de cotidianul francez Le Figaro.

Cheltuielile de şcolarizare variază 'enorm' de la o ţară europeană la alta, lucru firesc în condiţiile în care 'diferă politicile în materie de finanţare a învăţământului superior'. Acest lucru este semnalat de un raport Eurydice, publicat în octombrie 2013 şi consacrat cheltuielilor de şcolarizare şi sistemelor de sprijin financiar acordat studenţilor în cele 36 de ţări participante la programul european. Documentul subliniază că în 20 de ţări există şi un sistem de burse de merit, însă bursele pe criterii sociale rămân cele mai răspândite.

Ţări precum Danemarca, Finlanda, Suedia şi Norvegia nu aplică niciun fel de taxe de şcolarizare în învăţământul superior. În Polonia, doar 7% dintre studenţi trebuie să achite cheltuieli administrative, unele foarte mici. De asemenea, în Danemarca există un sistem de burse care pot atinge 770 de euro pe lună.

Dimpotrivă, taxele de şcolarizare pot ajunge, în primul ciclu de învăţământ, la peste 5.000 de euro pe an în ţări ca Estonia, Irlanda, Lituania, Ungaria, Slovenia, Marea Britanie şi Turcia. Raportul subliniază totodată că politicile acestor ţări în materie de finanţare a învăţământului superior 'diferă considerabil': în Ungaria, Lituania şi Slovenia mulţi studenţi învaţă în instituţii finanţate de stat şi nu suportă cheltuieli de şcolarizare, în timp ce în Marea Britanie taxele de şcolarizare sunt fixate chiar de instituţiile de învăţământ, însă studenţii au posibilitatea de a le achita ulterior, după ce îşi obţin diplomele, metodă 'destul de inedită în Europa'.

Raportul se concentrează pe cazul Germaniei, care a adoptat o tactică opusă de a celorlalte ţări europene: diferite landuri au decis, în ultimii ani, să reducă în mod considerabil cheltuielile de şcolarizare. În prezent, doar Saxonia Inferioară menţine cheltuielile de şcolarizare, dar şi ea preconizează suprimarea acestora începând cu viitorul an şcolar.

Potrivit raportului, ţările care alocă burse sociale mai generoase, mergând până la 5.000 de euro pe an, sunt Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Ţara Galilor, Regatul Unit şi Suedia. De asemenea, Danemarca şi Finlanda fac parte dinte ţările unde nu se percep cheltuieli de şcolarizare. Totodată, în Germania, Norvegia şi Liechtenstein există un sistem combinat de împrumuturi şi burse, în care o parte din suma atribuită poate fi rambursată ulterior.

În Franţa, nivelul taxelor de şcolarizare este fixat, în fiecare an, de Ministerul pentru Învăţământ Superior şi Cercetare (MESR): 183 de euro pentru primul ciclu şi 254 de euro pentru cel de-al doilea ciclu de învăţământ superior. Cu toate acestea, subliniază raportul, 'unele universităţi aplică taxe suplimentare, care se pot ridica până la 2.000 de euro pe an'.

De asemenea, în Franţa există burse pe criterii sociale, nivelul acestora variind în funcţie de venitul pe familie şi putând ajunge la 5.500 de euro pe an. În ceea ce priveşte bursele de merit, ele vor fi menţinute până la începutul anului şcolar 2014, după care vor fi redistribuite în sistemul general de ajutoare acordate studenţilor, precizează Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor