Politician bulgar pus la zid pentru susţinerea Turciei în conflictul său cu Rusia

Liderul partidului etnicilor turci din Bulgaria a fost demis din postul său şi expulzat din partid, aparent pentru ca şi-ar fi declarat suportul pentru Turcia în conflictul său cu Moscova – conflict declanşat după ce forţele turceşti au doborât în luna noiembrie un avion de luptă rusesc.
Liutvi Mestan, fostul lider al partidului bulgar de opoziţie MRF.
Liutvi Mestan, fostul lider al partidului bulgar de opoziţie MRF. (Captură Foto)

Liutvi Mestan, fostul lider al partidului de opoziţie MRF care reprezintă etnicii turci, şi-a exprimat sprijnul pentru acţiunea Turciei şi a declarat că avionul militar rusesc a pătruns de mai multe ori în spaţiul aerian turcesc înainte să fie doborât în apropierea graniţei turco-siriene.

O purtătoare de cuvânt pentru MRF a susţinut că Mestan a fost demis din postul său şi expulzat din partid printr-o decizie unanimă a conducerii sale, care a fost luată în cadrul unei întâlniri la vila fondatorului partidului, Ahmed Dogan.

Mişcarea a evidenţiat rolul neobişnuit al Bulgariei în Europa. Deşi este o membră a Uniunii Europene şi a alianţei NATO, Bulgaria se simte în continuare apropiată de Moscova, conform Reuters.

În declaraţia ţinută în Parlament în luna noiembrie, Mestan a precizat că încălcarea spaţiului aerian turcesc de către Rusia reprezintă o încălcare a suveranităţii teritoriale a NATO şi că Moscova a primit anterior mai multe avertismente oficiale.

De asemenea, Mestan a susţinut în 24 decembrie că declaraţia sa din Parlament a fost adoptată de grupul parlamentar al partidului [din care a făcut parte], acest lucru evidenţiind suportul MRF pentru valorile NATO.

“De ani de zile, interesul naţional al Bulgariei a fost legat de UE şi NATO, şi nu de Rusia”, a susţinut Mestan.

Partidul MRF reprezintă etnicii turci şi alte grupuri musulmane, care reprezintă aproximativ 13% din cei 7,2 milioane de locuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe