Poliţia sud coreeană arestează traficanţi de organe umane din China

"Recolta Sângeroasă" o anchetă efectuată de David Matas, un avocat specializat în probleme legate de drepturile omului, împreună cu David Kilgour, fostul secretar canadian pentru Asia-Pacific - a expus practici de recoltare sistematică a organelor de la aderenţii Falun Gong de către oficialii chinezi.
"Recolta Sângeroasă" o anchetă efectuată de David Matas, un avocat specializat în probleme legate de drepturile omului, împreună cu David Kilgour, fostul secretar canadian pentru Asia-Pacific - a expus practici de recoltare sistematică a organelor de la aderenţii Falun Gong de către oficialii chinezi. (Courtesy of Seraphim Editions)
Gisela Sommer & Quincy Yu
28.11.2011

Poliţia sud-coreeană a descoperit în Busan un caz de trafic ilegal de organe umane şi a arestat patru persoane care au intermediat traficul promiţând că vor facilita unor pacienţi din Coreea de Sud efectuarea unor transplanturi de organe în China.

Potrivit unui raport al poliţiei din 21 noiembrie, intermediarii au furnizat pacienţilor sud coreeni cărţi de identitate chineze false pentru ca aceştia să poată intra în spitalele chineze deoarece China a interzis transplanturile de organe pentru străini începând cu anul 2007, relatează televiziunea New Tang Dynasty (NTD) pe 23 noiembrie.

Conform unui raport al Radio Free Asia, pacienţii au plătit pentru un transplant de ficat între 80 de milioane şi 150 de milioane de won (între 69.440 -130.220 dolari) dintre care 20% reprezintă comisionul acestor intermediari.

Poliţia a declarat că începând cu anul 2006, intermediarii au facilitat transplantul de organe în China pentru cel puţin 94 de coreeni. S-a afirmat că majoritatea organelor proveneau de la persoane condamnate la moarte. Patru dintre pacienţi care aveau cancer în stare avansată au murit după operaţie.

Şeful celor care făceau astfel de intermedieri este încă în libertate, iar poliţia continuă cercetările în acest caz.

Ziarul sud coreean Chosun Ilbo a raportat în 2004 că majoritatea spitalelor chineze obţin organe prin intermediul unor canale ilegale şi neetice şi că există o rată mai crescută în ceea ce priveşte respingerea organului de către corpul pacientului şi complicaţiile ce intervin după operaţie, decât în spitalele sud coreene. Cu toate acestea, datorită dificultăţii mari de a obţine organe compatibile în ţară, mulţi pacienţi coreeni au mers în China pentru transplant.

“China, care efectuează în medie 10.000 de transplanturi pe an, este cea mai mare sursă de transplanturi de organe din lume, după Statele Unite,” afirma pe data de 11 mai la Universitatea din San Diego, David Matas, cunoscut avocat internaţional în materia drepturilor omului. “Mai mult decât atât, China este unică în lume în ceea ce priveşte timpul scurt de aşteptare”.

Cu toate acestea, chinezii au o reticenţă culturală faţă de a dona un organ; practic, donarea de organe nu există în China. Potrivit lui Huang Jiefu, ministrul adjunct al Sănătăţii, majoritatea organelor pentru transplanturi provin de la deţinuţi executaţi.

Totuşi, datele nu se potrivesc, spune Matas: “China ar avea nevoie de aproximativ 30.000 de execuţii pe an pentru a efectua 10.000 de transplanturi de organe provenite exclusiv de la deţinuţii condamnaţi la moarte.”

Matas şi David Kilgour, fost parlamentar canadian şi secretar de stat, sunt autorii cărţii “Recoltarea sângeroasă”. Ei susţin că investigaţiile pe care le-au efectuat i-au convins că principala sursă pentru transplanturile de organe din China începând cu anul 2000, au fost, şi continuă să fie, practicanţii Falun Gong care sunt deţinuţi într-un număr mare în închisorile şi lagărele de muncă forţată chineze.

Unii practicanţi Falun Gong, care au fost întemniţaţi în China şi au fost destul de norocoşi să scape şi să ajungă în Occident, au declarat că în timpul detenţiei au fost supuşi la ample examinări medicale ale organelor lor vitale, inclusiv recoltări repetate de sânge, la care ceilalţi deţinuţi nu au fost supuşi.

Feng Juang, fost cercetător la Institutul de Geochimie Guangzhou din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, a declarat că fusese reţinut în mod ilegal de către autorităţile chineze şi deţinut timp de 20 de luni pentru că a refuzat să renunţe la practica Falun Gong.

Feng a declarat pentru NTD TV că crede ca fiind adevărat faptul că în China practicanţii Falun Gong aflaţi în detenţie sunt folosiţi pentru a le fi extrase organele. El a relatat că după ce poliţia l-a luat în custodie a fost dus la spital unde i s-a făcut o examinare foarte amănunţită: “Era atât de amănunţită că era anormal. Mi-au examinat inima şi celelalte organe în mod repetat.”

Feng a adăugat că “din fericire” sănătatea i s-a deteriorat rapid datorită mediului de detenţie foarte dur şi că a fost eliberat atunci când a ajuns să fie pe moarte.

Ma Xiaoming, fost reporter de ştiri al postului de televiziune al Provinciei Shanxi, a declarat pentru The Epoch Times - declaraţie ce apare într-un articol din data de 21 octombrie în limba chineză - că în timp ce se afla într-un lagăr de muncă forţată din Xian în 2005, un alt deţinut, însărcinat cu îngrijirea porcilor în lagăr, i-a spus că a fost martor direct la extragerea organelor unui deţinut despre care se ştia că este practicant Falun Gong.

Ma şi-a amintit că deţinutul i-a relatat: “L-au adus în apropierea cocinii şi i-au spart capul cu un instrument de fier, asemănător unui butuc de puşcă. Creierul i s-a scurs afară în urma loviturii puternice. Câţiva poliţişti l-au cărat repede la o maşină care se afla în apropiere. Un doctor într-un halat alb i-a deschis imediat abdomenul şi i-a scos organele. Porcii şi câinii au mâncat creierul şi sângele scurse pe jos.”

***

Falun Gong sau Falun Dafa este în prezent unul dintre cele mai aspru persecutate grupuri din China, alături de budiştii tibetani, creştinii catolici, populaţia uighură, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului etc. Din anul 1999 când fostul preşedinte al Chinei, Jiang Zemin, a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong, organizaţiile internaţionale au documentat peste 100 de metode de tortură aplicate practicanţilor în centrele de detenţie şi lagărele de muncă forţată chineze în încercarea de a-i extermina. Începând cu anul 2005 au început să apară rapoarte internaţionale cu privire la o campanie de recoltare forţată de organe de la practicanţii Falun Gong, în sensul că din corpul acestora se prelevează toate organele care pot fi donate, ei sunt ucişi în acest proces, iar organele lor sunt apoi vândute pacienţilor.

Falun Gong este o practică paşnică ce presupune efectuarea a 5 exerciţii fizice de qigong, lente, şi o autodisciplină a minţii potrivit unui cod moral înalt (principiile adevăr, compasiune, toleranţă) combinând idei şi credinţe din filosofia budistă, taoistă, confucianistă. Datorită numărului foarte mare de practicanţi şi a rapidităţii cu care s-a răspândit practica, partidul comunist chinez a interzis Falun Gong în 1999 începând o persecuţie crudă împotriva celor care practică, calificată la nivel internaţional drept genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor