Poliţia belgiană vizează Huawei în legătură cu presupuse mite pentru europarlamentari

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Redacţia
13.03.2025

Aproximativ 15 actuali şi foşti deputaţi europeni sunt suspectaţi că au luat mită de la firma chineză Huawei, informează site-ul olandez de ştiri Follow The Money, citat de Euractiv.

Joi dimineaţa devreme, poliţia federală belgiană a percheziţionat birouri şi locuinţe ale lobbyiştilor Huawei. Descinderi au fost efectuate şi în Portugalia.

Forţele de ordine căutau dovezi că reprezentanţii companiei chineze au încălcat legea în activitatea lor de lobby pe lângă membri ai Parlamentului European. Raidurile sunt punctul culminant al unei investigaţii care a durat doi ani, relatează FTM

Poliţia belgiană a confirmat rapoartele într-o declaraţie emisă joi.

Potrivit declaraţiei, infracţiunile de corupţie ar fi fost săvârşite în mod regulat din 2021 până în prezent, sub masca lobby-ului comercial şi sub diverse forme, inclusiv cadouri excesive, cine, călătorii şi invitaţii la meciuri de fotbal.

Mai multe documente şi obiecte au fost confiscate şi fac obiectul unei analize aprofundate, au adăugat procurorii.

Joi după-amiază, un judecător belgian a dispus sigilarea unor părţi ale Parlamentului European, vizând birourile a doi asistenţi parlamentari presupus implicaţi, au declarat procurorii belgieni. Un suspect a fost reţinut în Franţa în baza unui mandat european de arestare, au adăugat ei.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost informată cu privire la aceste evoluţii.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a confirmat pentru Euractiv că au primit o cerere oficială de cooperare din partea autorităţilor belgiene, pe care „o va onora rapid şi pe deplin”.

Numele deputaţilor europeni în cauză nu sunt confirmate încă.

Anchetatorii suspectează că lobbyiştii Huawei ar fi mituit deputaţii europeni cu bilete la fotbal, cadouri şi călătorii de lux în China. Este posibil ca europarlamentarii să fi luat şi bani. FTM raportează că o companie portugheză ar fi putut ajuta la canalizarea banilor către parlamentari.

Pentru a investiga legislatorii europeni în funcţie, Parlamentul European ar trebui să voteze ridicarea imunităţii lor diplomatice. Procurorii belgieni au solicitat acest lucru la începutul lunii martie în legătură cu doi europarlamentari italieni suspectaţi în ancheta Qatargate.

Din cauza presupuselor legături strânse ale gigantului de telecomunicaţii cu Partidul Comunist Chinez, eforturile convenţionale de lobby ale Huawei au întâmpinat rezistenţă în Europa.

Guvernele UE şi Comisia Europeană au cerut, de asemenea, o abordare prudentă faţă de companii precum Huawei. „Trebuie să ne concentrăm pe de-risk - nu pe de-couple”, a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în 2023.

Mai multe ţări din UE consideră Huawei drept un furnizor 5G cu „risc ridicat”.

Directorul anterior al ONG-ului Transparency Internaţional EU, Michiel van Hulten, a postat pe Bluesky că a transmis anterior un pont anonim către OLAF, organismul antifraudă al Comisiei, acuzând 8 deputaţi europeni din PPE şi S&D de implicare. Cu toate acestea, plângerea sa a fost respinsă. Van Hulten a fost director al ONG-ului Transparency Internaţional din 2019 până în 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor