Politia africana captureaza 10 tone de medicamente false
Politia africana a confiscat aproximativ 10 tone de medicamente contrafacute si a arestat 80 de persoane intr-o operatiune de proportii din estul Africii, conform unei declaratii Interpol publicata joi.
Operatiunea, care a coordonat oficiile Interpol sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in ultimele doua luni, a inclus arestarea suspectilor implicati in fabricarea, traficul si vanzarea de produse medicale false.
Productia si vanzarea de medicamente contrafacute este in crestere atat in tarile bogate cat si cele sarace, in special in Africa, unde medicamentele contrafacute sunt de obicei singurele disponibile in tratarea unor conditii mortale cum ar fi malaria, tuberculoza si HIV / SIDA.
Companii farmaceutice afirma ca medicamentele contrafacute reprezinta o amenintare pentru pacienti si afirma ca implicarea lor in lupta impotriva medicamentelor false nu este motivata de un interes material.
Anul trecut au fost raportate 1693 incidente in care au fost implicate medicamente contrafacute, in crestere cu 7 %, conform Federatiei Internationale a Producatorilor Farmaceutici (IFPMA) a caror membri includ companii gigant precum Bristol-Myers Squibb, Roche, GlaxoSmithKline si Sanofi-Aventis.
Marile companii farmaceutice se confrunta cu costuri mari legate de cercetare si dezvoltare, precum si costuri legale, induse de procesele la care sunt supuse de catre pacienti din cauza efectelor secundare produse de unele dintre medicamente.