Polemica pe marginea paralelei Putin-Hitler persistă
În timp ce Rusia legiferează pentru a sancţiona 'reabilitarea fascismului', Germania rămâne împotmolită în controversa declanşată după o paralelă pripită făcută de ministrul său de finanţe, notează cotidianul francez Le Figaro.
Moscova intenţionează să pună capăt paralelei 'Putin-Hitler' care se amplifică după anexarea Crimeii de către Rusia. Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a examinat, vineri, un proiect de lege menit să sancţioneze penal 'contestarea acţiunii armatelor din coaliţia antihitleristă în scopul susţinerii păcii mondiale şi a securităţii, precum şi difuzarea de minciuni cu privire la Al Doilea Război Mondial'. Astfel, 'reabilitarea fascismului' va fi pedepsită în Rusia cu maxim cinci ani de închisoare, precizează cotidianul francez.
Această iniţiativă se înscrie într-o campanie de propagandă ce vizează calificarea revoluţionarilor de la Kiev, astăzi integraţi în guvern, drept 'neonazişti', altfel spus drept urmaşi ai naţionaliştilor ucraineni care au colaborat cu al Treilea Reich în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta este, grosso modo, acelaşi tip de acuzaţie, dar în sens invers, pe care o lansează unii intelectuali împotriva Kremlinului, atunci când asimilează alipirea Crimeii cu anexarea de către Austria (Anschluss) şi apoi cu invadarea regiunii Sudeţilor de către Hitler (1938). Pentru faptul că a făcut o asemenea paralelă, un profesor de la celebra universitate moscovită MGIMO, Andrei Zubrov, a fost demis.
Pentru a amplifica şi mai mult confuzia ideologică ce pune stăpânire pe spirite la nivel european, un politolog şi un istoric pro-Putin stabilit în SUA a publicat un articol în cotidianul rus Izvestia, menit să-l reabiliteze pe Adolf Hitler de pe vremea a ceea ce el numeşte 'prima perioadă', anterioară invaziei în Polonia şi declanşării celui de-Al Doilea Război Mondial. Înainte de septembrie 1930, 'Hitler se ocupa de reunificarea teritoriilor (la fel ca Putin în Crimeea) şi el a realizat acest lucru fără să verse o picătură de sânge', îşi exprimă admiraţia Andranik Migranian. Potrivit acestuia, 'dacă Hitler s-ar fi oprit acolo, el ar fi rămas în istorie ca un lider foarte important'. Acest argument curios, de care Kremlinul s-ar fi putut lipsi, a inflamat vineri internetul rus.
În Germania, ministrul de finanţe Wolfgang Schauble se străduieşte să stingă polemica pe care a creat-o comparându-l pe Hitler, cotropitorul regiunii Sudeţilor, cu Vladimir Putin. 'Nu sunt totuşi atât de prost să-l compar pe Hitler cu indiferent cine altcineva. Alţii pot face acest lucru, însă politicienii germani nu o vor face', a declarat Schauble în cadrul unui talk-show de pe postul de televiziune ARD, joia trecută. Ministrul german al finanţelor îi reproşează presei că a 'scos o jumătate din frază din context'. El a admis că a menţionat anexarea regiunii Sudeţilor pentru a explica astfel cazul Crimeii unor copii, în timpul vizitei pe care a desfăşurat-o lunea trecută într-o şcoală, dar că el ar fi subliniat imediat că 'nu făcea o comparaţie'.
Folosită în mod pripit, această paralelă a şocat de asemenea opinia publică germană, în special cea de stânga. Imposibil, în Germania, să faci atingere specificităţii traumatismului, în aşa măsură culpabilitatea istorică este încă mare. Iar sensibilitatea relaţiilor cu Rusia nu uşurează câtuşi de puţin lucrurile.
Partidul de opoziţie Die Linke (stânga radicală) i-a cerut ministrului de finanţe să-şi ceară scuze. 'Dacă el nu o va face, de aceasta trebuie să se ocupe (cancelarul federal) Angela Merkel', a insistat Bernd Riexinger. 'Asemenea paralele, dat fiind istoria recentă a Rusiei, sunt foarte problematice', a adăugat vicepreşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Ralf Stegner. Şi reprezentanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) s-au declarat jenaţi de declaraţiile lui Schauble.
De la începutul polemicii cancelarul federal Angela Merkel a luat distanţă. În cadrul guvernului, situaţia a fost evaluată ca fiind deja destul de tensionată pe plan diplomatic, fără să fie nevoie să se mai toarne gaz pe foc.