PNL vrea primari aleşi în două tururi de scrutin şi mai puţini parlamentari
alte articole
Noul PNL îşi propune în următoarea perioadă modificarea Codului electoral, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială, a declarat co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, ulterior întrunirii comisiei paritare PDL-PNL de luni.
„În campania electorală noi am propus mai multe proiecte şi electoratul a fost de acord. În primul rând, este nevoie de un nou cod electoral. Am spus, de asemenea, că este nevoie şi de revizuirea Constituţiei, dar şi despre descentralizare şi reorganizare administrativ-teritorială. Aceste proiecte trebuie să fie analizate pas cu pas şi, de aceea, astăzi am discutat şi am hotărât să solicităm conducerii Camerelor Parlamentului ca acea comisie care se ocupă de Codul electoral, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, să se întrunească în data de 26 ianuarie pentru a începe discuţiile cu privire la modificarea Codului, pentru a răspunde în acest fel aşteptărilor românilor, aşa cum s-au exprimat prin votul lor în 16 noiembrie”, a afirmat Vasile Blaga, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.
Noul PNL va avea în vedere şi modificarea Legii partidelor politice, mai precizează Vasile Blaga:
„Noi avem deja un proiect depus în luna martie în Parlament, însă suntem deschişi şi altor modificări care să facă şi mai uşoară procedura de înregistrare a unui partid politic. Acel proiect prevedea reducerea membrilor la 500, însă putem să renunţăm şi la criteriile teritoriale - o solicitare care a venit din partea societăţii civile. Totodată, urmărim să punem la punct o nouă lege a finanţărilor partidelor politice extrem de transparentă”, a declarat co-preşedintele PNL.
De asemenea, PNL îşi mai propune ca, prin modificarea legii electorale, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin iar numărul de parlamentari să fie redus. Blaga a declarat că noul PNL susţine sistemul mixt pentru Parlament - parlament bicameral, însă cu un număr mult mai restrâns de parlamentari, precizând că nu a decis încă la cât ar trebuie să fie redus numărul acestora: „Dacă am restrânge numărul de deputaţi la 200, atunci minorităţile ar avea din start peste un sfert din Camera Deputaţilor, ceea ce ar reprezenta un dezechilibru nefiresc al forţelor politice din Cameră”, a declarat Blaga.
Co-preşedintele noului PNL mai informează că a convocat în data de 31 ianuarie Consiliul Naţional de Coordonare al Partidului Naţional Liberal pentru a valida deciziile şi linia politică pentru următoarea perioadă, iar pe 1 februarie, cu o zi înainte de deschiderea sesiunii parlamentare, va avea loc reuniunea grupurilor parlamentare în vederea perfectării strategiei parlamentare în linia noilor decizii politice.