PNL şi Societatea Academică din România îl verifică pe Marian Munteanu la CNSAS

Continuă saga celei mai controversate candidaturi a momentului. Liberalii, dar şi Alina Mungiu-Pippidi, au solicitat Colegiului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii să-i verifice dosarul lui Marian Munteanu.
Marian Munteanu
Marian Munteanu (Facebook)

Dosarul lui Marian Munteanu de la Securitate urmează să fie verificat de CNSAS după ce liberalii, dar şi Alina Mungiu Pippidi, în numele Societăţii Academice din România pe care o conduce, au depus solicitări oficiale în acest sens.

Sesizarea celor de la PNL - care poartă semnăturile Alinei Gorghiu şi a lui Vasile Blaga - a fost depusă pe marţi, în timp de demersul şefei Societăţii Academice din România a fost înregistrat miercuri.

"În contextul informaţiilor apărute în presă referitoare la o posibilă colaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu, Societatea Academică din România şi România Curată au făcut o sesizare oficială la CNSAS pentru clarificarea situaţiei candidatului PNL la Primăria Capitalei.

Acest demers vine şi în contextul în care Marian Munteanu a refuzat să semneze şi declaraţia de integritate lansată de România Curată pentru toţii candidaţii la alegerile locale, declaraţie în care şi-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul că nu a fost colaborator al fostei Securităţi", se precizează pe site-ul România Curată.

Purtătorul de cuvânt al CNSAS a declarat că "verificările CNSAS vizează două aspecte: colaborarea cu Securitatea sau apartenenţa la structurile ei - asta înseamnă ofiţer sau nu, colaborator sau nu, în sensul legii", potrivti Agerpres.

"Verificarea unui om vizavi de apartenenţa la fosta Securitate sau vizavi de colaborarea cu aceasta presupune nişte paşi procedurali. Identificarea dosarului, corespondenţa cu foştii deţinători de arhivă şi aşa mai departe.

Nu cred că o cerere care intră astăzi poate fi soluţionată mâine", a explicat oficialul, adăugând că, din momentul în care s-au primit cererile care îl vizează pe Marian Munteanu, CNSAS verifică dacă pe numele acestuia există sau nu documente întocmite de fosta Securitate.

"Situaţia este groasă în privinţa lui Munteanu"

"Sursele mele din CNSAS tocmai mi-au declarat că "situaţia este groasă în privinţa lui Marian Munteanu" şi că "există probleme clare" descoperite în privinţa legăturilor acestuia cu fosta Securitate. Tot sursele mele mai spun că lucrurile acestea sunt cunoscute de conducerea PNL, care cel mai probabil acum încearcă să facă "damage control" după ce s-au trezit cu cartoful fierbinte în brate.

Semnul de întrebare în partid a fost ridicat în momentul în care MM a refuzat să semneze acea declaraţie de integritate, care face referire şi la colaborarea cu fosta Securitate.

Din câte înţeleg, dovezile există la CNSAS deja, deci nu trebuie declanşată o procedură de investigare, necunoascuta fiind legată de modalitatea în care vor fi făcute publice informaţiile, mai ales că în acest moment există două solicitari de verificare a lui Marian Munteanu, una depusă de PNL, alta de Societatea Academică Română", a scris, pe reţeaua de socializare, jurnalista Emilia Şercan.

Reacţia lui Munteanu: "Mie nu mi-e frică, nu am lucruri care să îmi poată fi imputate"

"Atacurile au fost foarte puternice. Nu mulţi rezistă la presiune. Pentru mine presiunile astea sunt fleacuri. Eu nu am nicio problemă legată de nimic. Am avut o problemă cu armamentul. 14 ani s-a scris peste tot. La vremea respectivă, când s-a făcut tam-tamul cu armamentul, dezminţirea a fost mică. Până acum trebuie să admiteţi că toate lucrurile de care am fost acuzat s-au dovedit a fi false. Or să mai apară.

Suntem într-o ţară în care de 25 de ani se fură şi eu sunt acuzat că am fost acum 25 de ani la nu ştiu ce adunare, că am dat nu ştiu ce declaraţie. Eu nu am ce să dovedesc. Mie nu mi-e frică, nu am lucruri care să îmi poată fi imputate. Mi se poate imputa, sigur, că programul meu nu e bun, deşi până acum nu m-a întrebat nimeni ceva de program", a declarat Munteanu, citat de b1.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne