PNL despre ridicarea imunităţii lui Corlăţean: "Politic, responsabil este Victor Ponta"

Mihai Voicu, Purtătorul de cuvânt al PNL
Mihai Voicu, Purtătorul de cuvânt al PNL (Epoch Times România)

Liberalii au reacţionat rapid la vestea că DNA cere undă verde Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean în dosarul Diaspora. În opinia acestora, punerea sub urmărire a fostului ministru ar trebui să fie doar începutul, Corlăţean fiind mai degrabă un executant al ordinelor primite de la prim-ministrul Victor Ponta.

"Politic, responsabil este Victor Ponta. Nu îl învinovăţesc politic pe Titus Corlăţean de ceva. Este clar că responsabilul politic este Victor Ponta, secondat de Liviu Dragnea, cel care îi conducea campania electorală. Însă, legal, MAE este cel care se ocupă de votul în străinătate. MAE este cel care putea să regleze, fără modificări ale legii, aceste voturi. Putea să organizeze acces multiplu la aceste secţii de votare, putea să organizeze spaţii sau încăperi mai mari, putea să organizeze în aceeaşi incintă a ambasadelor sau consulatelor secţii de votare care să permită votul mai facil. Dar, toate lucrurile acestea nu trebuie să le descoperim noi, trebuie să le descopere cei care le anchetează. Pe noi ne interesează să devoalăm oficial cum PSD a folosit acest vot pentru a încerca să câştige nelegal alegerile prezidenţiale", a declarat deputatul Mihai Voicu.

În opinia acestuia, normal ar fi ca toate grupurile parlamentare din Senat să dea un vot pentru cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, co-preşedintel PNL, Alina Gorghiu, a declarat că are convingerea că Senatul, condus de Călin Popescu Tăriceanu (cunoscut opozant al arestării parlamentarilor) nu se va mobiliza pentru a vota cererea DNA privind votul din diaspora. La fel ca şi colegul său, Gorghiu a declarat că nu are o problemă cu Titus Corlăţean în sine, ci cu cei care ''nu au priceput că au făcut un real abuz''.

''Eu nu am convingerea că Senatul României, condus de Călin Popescu Tăriceanu, se va mobiliza pentru a da acest vot în favoarea urmăririi penale. S-au mai întâmplat cazuri cu susţinerea PSD şi ALDE să nu înceapă urmărirea penală în cazul unor miniştri'', a susţinut Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

Gorghiu a mai opinat că respingerea solicitării DNA ar sfida milioane de români care au crezut în ideea de drept de vot şi în exercitarea acestuia.

Reamintim că procurorii DNA au sesizat luni Procurorul General, cerând sesizarea Senatului României pentru ridicarea imunităţii fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, în vederea începerii urmăririi penale în dosarul Diaspora. În acest dosar au fost audiaţi, conform şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice precum şi şefi din cadrul MAE.

Potrivit DNA, Corlăţean, actualmente senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, este acuzat de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.