Ploaie de plângeri penale la Parchetul Militar contra jandarmilor. Lucrurile nu se opresc aici

Peste 200 de persoane agresate pe 10 august de jandarmi au depus plângere la Parchetul Militar şi este de aşteptat ca numărul acestora să crească.
Protest (Mihuţ Savu)
Loredana Diacu
16.08.2018

La Parchetul militar au fost înregistrate 206 plângeri penale de la cetăţenii bătuţi sau răniţi în represiunea mitingului din 10 august, miting spulberat cu gaze lacrimogene şi violenţă de jandarmi.

Potrivit G4Media, procurorii militari au făcut până acum 81 de audieri iar astăzi, la Parchetul militar din strada George Georgescu nr. 2, Sector 4, sunt aşteptate alte victime să depună plângere.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis miercuri un mesaj în care dă detalii despre anchetele privind reprimarea protestului şi a precizat că procurorii investighează modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, tipul de echipamente, armament şi muniţie folosite, ordinele date şi modul de executare a acestora.

”Investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv întrebuinţarea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violenţe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, comise de persoane participante la manifestaţie”, a declarat Augustin Lazăr, care, de asemenea, a mai susţinut că are încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor angrenaţi în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor