Plenul Senatului a aprobat legea ANRE

Epoch Times România
13.06.2012

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 33/2007 privind modificarea şi completarea Legii energiei nr, 13/2007 şi a Legii gazelor nr. 351/2004 care reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Proiectul de lege a fost retrimis la comisiile sesizate în fond, în şedinţa plenului Senatului din data de 29 mai, în vederea reexaminării şi întocmirii unui raport suplimentar. Acest raport suplimentar nu a fost transmis senatorilor cu trei zile înainte de dezbaterea proiectului în plen, aşa cum prevede Regulamentul, motiv pentru care senatorul PDL, Valentin Calcan, a solicitat retrimiterea la comisii.

Solicitarea acestuia a fost respinsă de senatori, cu 15 voturi pentru, 53 de voturi împotrivă şi trei abţineri.

Plenul Senatului a aprobat raportul suplimentar cu amendamente cu 81 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere, iar proiectul de lege a fost aprobat cu 81 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

Astfel, ANRE este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional, necesar funcţionării sectorului şi pieţeii energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Potrivit raportului suplimentar, ANRE îşi desfăşoară activitatea pe baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, având dreptul de a înfiinţa structuri teritoriale fără personalitate juridică, necesare desfăşurării obiectului de activitate.

Preşedintele ANRE va trebui să prezinte Parlamentului, anual, un raport de activitate pentru anul anterior, până pe data de 30 aprilie. Acest raport va fi analizat, dezbătut şi votat în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, ANRE trebuie să întocmească un raport privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate, aprobate pentru anul următor, care va fi transmis Parlamentului până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Preşedintele ANRE este ordonator principal de credite.

În ce priveşte conducerea instituţiei, ANRE este condus de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi. În caz de indisponibilitate temporară a preşedintelui, reprezentarea legală a ANRE revine unuia dintre vicepreşedinţi, iar în absenţa acestora, se atribuie membrului cel mai vârstnic al comitetului de reglementare (acesta fiind format din şapte membri, inclusiv preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi).

Numirea şi revocarea membrilor comitetului se face de către Parlament, durata mandatului fiind de cinci ani (cu posibilitatea de a fi reînvestiţi cel mult o dată).

Legea are un caracter organic, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor