Platforma lui Cioloş: Problema pensiilor speciale a fost declanşată şi acutizată tot de PSD-ALDE

Coaliţia PSD-ALDE trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru dezastrul creat prin proliferarea pensiilor speciale, a solicitat Platforma România 100, înfiinţată şi condusă de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
03.08.2017

Coaliţia PSD-ALDE schimbă prin Ordonanţă de Urgenţă, netransparent şi pompieristic, regimul unor pensii speciale pe care parlamentarii aceloraşi partide le-au aprobat, împotriva tuturor avertismentelor despre impactul lor bugetar dezastruos, a tras un semnal de alarmă joi, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100.

Platforma România 100 consideră necesară o reformă a întregului sistem de pensii speciale, care trebuie revizuit şi reaşezat pe baze echitabile, în concordanţă cu posibilităţile reale ale bugetului public, ţinând totodată seama de nevoile specifice ale unor categorii de angajaţi din sectorul public. Această reformă trebuie să urmeze unei dezbateri publice reale, transparente, cu toate categoriile de angajaţi vizate, în contextul mai larg al creării unui sistem de pensii echilibrat, sustenabil şi just în România.

În acelaşi timp, platforma lui Cioloş respinge modul "pompieristic şi netransparent" prin care coaliţia PSD-ALDE modifică regimul pensiilor speciale.

"După ce a adoptat legi în interes pur electoral, atunci când avea nevoie să câştige voturile sau bunăvoinţa unor categorii de angajaţi din sistemul public, confruntată cu consecinţele bugetare dezastruoase ale propriilor decizii, coaliţia PSD-ALDE revine pripit asupra lor, culpabilizând beneficiarii acestor legi", a transmis organizaţia.

Platforma România 100 subliniază că problema pensiilor speciale a fost declanşată şi acutizată de aceleaşi partide, în Parlament, prin adoptarea unor legi populiste, fără acoperire bugetară.

"Încercarea PSD de a-şi ascunde responsabilitatea politică printr-o diversiune de culpabilizare a beneficiarilor legali ai propunerilor legislative votate de PSD demonstrează doar ipocrizia şi neasumarea propriilor fapte şi decizii ale acestui partid. Platforma România 100 susţine cu consecvenţă punctul de vedere pe care Guvernul Cioloş l-a avut în 2016 împotriva proliferării pensiilor speciale, inclusiv prin sesizarea la Curtea Constituţională a României, în două rânduri, a Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene", se mai arată în comunicatul citat.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul Cioloş a sesizat Curtea Constituţională care a admis că dispoziţiile privind pensiile speciale pentru aleşii locali sunt neconstituţionale. Pe 27 iunie 2016, acelaşi Executiv a contestat a doua oară aceeaşi lege la CCR pentru că din modificările parlamentarilor la lege nu reieşea clar cum ar fi urmat să fie finanţate aceste pensii şi indemnizaţii speciale şi, pe de altă parte, pentru că nu respectau principiul contributivităţii.

CCR a dat dreptate Guvernului Cioloş şi a doua oară, pe 23 septembrie, iar propunerea legislativă care stabilea acordarea de pensii speciale pentru aleşii locali a fost declarată neconstituţională.

De asemenea, pe 19 septembrie 2016, invitat în Parlament, fostul premier Dacian Cioloş a atras atenţia exact asupra pensiilor speciale: "O exacerbare a pensiilor speciale, multe introduse prin proiecte votate de Parlament sau aflate pe ordinea de zi, riscă să pună în pericol sistemul de pensii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor