Platforma DA, proiect de lege: Să fie instituit moratoriu asupra controalelor de stat pentru micul business

Instituţiile de control din R. Moldova vin cu intenţia de a amenda întreprinderile mici şi mijlocii în scopul acoperirii găurilor financiare create în urma furturilor de miliarde din sistemul bancar, afirmă deputaţii Platformei DA.
Fracţiunea parlamentară a Platformei DA (facebook.com/Slusari A.)
Ştefan Sârbu
16.12.2019

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA propune moratoriu asupra controalelor de stat pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii cu cifra anuală de afaceri până la 50 mln. lei, cu valoarea activelor sub 50 mln. lei şi numărul de angajaţi nu mai mare de 249 pentru cel puţin un an bugetar (1 ianuarie-31 decembrie 2020), ceea ce în opinia deputaţilor ar constitui un sprijin real al acestui sector.

La discreţia Guvernului perioada moratoriului ar putea fi extinsă până în 30 iunie 2021 şi se referă la controalele planificate şi inopinate, efectuate de organele de stat, inclusiv fiscale. În partea ce ţine de controlul vamal, moratoriul să se aplice doar controalelor ulterioare, efectuate conform prevederilor stabilite de Codul vamal.

Parlamentarii Platformei DA au atenţionat că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, sunt planificaţi 366 961 mii lei venituri din amenzi şi sancţiuni. „Conform practicilor abuzive din anii precedenţi, constatăm că Guvernul încasează sute de milioane de lei amenzi şi penalităţi în situaţia în care afacerile mici şi mijlocii abia de se menţin/supravieţuiesc.”

Argumentând necesitatea adoptării proiectului de lege, deputaţii au menţionat că unul din cei mai frecvenţi factori vociferaţi în refuzurile de a investi în dezvoltarea afacerilor sunt intervenţiile administrative frecvente în activitatea agenţilor economici, sub forme de controale şi inspecţii.

De asemenea, ar fi birocraţia generală, protecţionismul şi corupţia, inclusiv la executarea funcţiilor de control de către instituţiile abilitate în proces de control/inspectare a întreprinderilor mici şi mijlocii „care vin cu intenţia de a executa un plan de amendare a întreprinderilor în scopul acoperirii găurilor financiare create în urma furturilor de miliarde din sistemul bancar”.

Astfel, aplicarea moratoriului va stimula îmbunătăţirea climatului investiţional şi a mediului de desfăşurare a activităţii antreprenoriale în ansamblu, pentru micul business, precum şi indicatorii demografici ai întreprinderilor, cu contribuţii semnificative la imaginea Republicii Moldova.

Conform datelor statistice pentru 2018, în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii intră 98,7 % din numărul total de întreprinderi din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor