Italia impune paşaportul de imunitate pentru toţi angajaţii. Apar protestele de stradă
alte articole
Guvernul italian a impus, vineri, unul dintre cele mai stricte regimuri de măsuri anti-COVID-19 din lume, cerând tuturor lucrătorilor din Italia să prezinte un „Green Pass” - paşaport de imunitate - înainte de a intra la serviciu.
Începând cu 15 octombrie, noua regulă va face obligatoriu ca angajaţii să demonstreze că au fost vaccinaţi împotriva virusului Wuhan, care provoacă boala COVID-19. De asemenea, este permis un test negativ recent sau recuperarea după o infecţie COVID-19 avută în ultimele şase luni.
Angajaţii care nu sunt în posesia aşa-numitului paşaport de imunitate vor fi suspendaţi fără plată şi vor primi o amendă între 600 şi 1.500 de euro (695 USD până la 1.730 USD) dacă încearcă să continue să muncească.
Cu toate acestea, conform prevederilor măsurii, mandatul prevede că angajaţii nu pot fi concediaţi. Noua regulă se va aplica până la sfârşitul anului.
Italia a cerut deja oamenilor să prezinte un astfel de paşaport de imunitate pentru a avea acces la spaţii publice aflate în interiorul clădirilor, inclusiv restaurante, muzee, teatre şi trenuri pe distanţe lungi, provocând demonstraţii împotriva restricţiilor impuse de guvern.
Mii de italieni care se opun mandatelor guvernamentale au ieşit în stradă, vineri, protestatarii strigând „Liberta (Libertate)” şi numind impunerea obligativităţii paşaportului de imunitate drept o măsură politică şi nu una de sănătate publică.
„Paşaportul de imunitate este un lucru rău, este discriminare conform legii. Nimic mai mult. Nu este o reglementare din domeniul sănătăţii, ci doar o mişcare politică pentru a crea diviziuni între oameni", este de părere Fabio Bocin, un muncitor de 59 de ani din Trieste.
Cele mai mari demonstraţii au avut loc la principalul port nord-estic Trieste, unde sindicatele muncitorilor ameninţaseră că vor bloca operaţiunile. În jurul porţilor s-au adunat aproximativ 6.000 de protestatari.
La Roma au fost desfăşuraţi poliţişti în echipament anti-revoltă. Alte demonstraţii au avut loc la Torino, Genova şi Bologna.
Şeful Sindicatului Liber USB din Genova a declarat că, în general, lucrătorii nu sunt împotriva vaccinării sau a paşaportului neapărat, ci vor ca „firmele să plătească pentru testarea tuturor lucrătorilor portuari”.
Katya Steinhaus, o cosmeticiană nevaccinată în vârstă de 28 de ani, a declarat că ultima măsură nu îi dă de ales. Ea a explicat că a fi supusă unui test cu tampon la fiecare două zile a convins-o să se programeze pentru a face vaccinul anti COVID-19. „Munca este primul lucru important în viaţă”, a spus Steinhaus, citată de Anand Market. „Nu mai pot face nimic.”
În timp ce unele state din Uniunea Europeană au impus lucrătorilor din domeniul sănătăţii să facă vaccinuri, niciunul nu a făcut paşapoartele de imunitate obligatorii pentru toţi angajaţii, Italia fiind prima ţară care a făcut acest lucru pe continent.
Aproximativ 15% dintre angajaţii din sectorul privat şi 8% din sectorul public din Italia nu au paşaport de imunitate, conform unei statistici guvernamentale interne consultate de Reuters.
Italia - un epicentru al virusului Wuhan la începutul pandemiei - are printre cele mai mari rate de vaccinare din Europa.