PL: Numirea lui Rogozin este o imixtiune gravă în afacerile interne ale R.Moldova

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
11.04.2012

Numirea lui Dmitrii Rogozin în funcţia de „reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria” constituie o imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova. Aceasta este poziţia Partidului Liberal anunţată astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de către prim-vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă. PL mai solicită Guvernului de la Chişinău să insiste pe redenumirea titulaturii emisarului de la Kremlin. În caz contrar, liberalii consideră că autorităţile moldoveneşti trebuie să respingă vizitele lui Rogozin pe teritoriul ţării noastre, inclusiv în Transnistria.

„PL apreciază decizia preşedintelui Rusiei drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului”, a spus Hadârcă.

Liberalii solicită Guvernului de la Chişinău să întreprindă demersurile necesare pe lângă conducerea Federaţiei Ruse pentru a o determina să reconsidere titulatura „reprezentantului special pentru Transnistria”, în contextul în care „Transnistria” nu există. În opinia deputatei Ana Guţu, formularea „reprezentant special al Federaţiei Ruse pentru soluţionarea conflictului transnistrean” ar fi una corectă, dar numirea unui astfel de reprezentant ar trebui să fie discutată cu Chişinăul.

Ion Hadârcă, a mai declarat astăzi, că titulatura oficială a lui Rogozin, din care se remarcă lipsa vreunei apartenenţe a Transnistriei la Republica Moldova, denotă faptul că Federaţia Rusă nu tratează raioanele din stânga Nistrului ca parte integră a R.Moldova, ci ca pe un teritoriu aflat sub jurisdicţia rusă.

Chiar şi aşa, deputaţii PL se îndoiesc de faptul că vicepreşedintele guvernului rus ar putea contribui la soluţionarea conflictului transnistrean. „Rogozin a participat deosebit de activ ca voluntar la agresiunea militară a Rusiei împotriva Republica Moldova din 1992, are o retorică militaristă şi agresivă. Cu aşa balast, nu cred că ar putea impulsiona cumva soluţionarea problemei transnistrene”, a concluzionat Hadârcă.

Amintim că, recent, viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a fost numit în două funcţii. Astfel, acesta a devenit preşedinte al delegaţiei ruse în Comisia interguvernamentală de cooperare economică RM-Rusia, dar şi ”reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria”. Autorităţile de la Chişinău au declarat că aşteaptă explicaţii pe seama numirii lui Rogozin în aceste funcţii. Drept răspuns, Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat în care spune că numirea acestuia „va contribui la rezolvarea conflictului de pe Nistru”. Rogozin urmează să vină în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor