Poroşenko: Rusia o va elibera pe Nadia Savcenko într-un schimb de prizonieri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko susţine că s-a ajuns la un acord cu Moscova în vederea eliberării unui pilot ucrainean întemniţat în Rusia, notând că pilotul Nadia Savcenko va fi eliberată în schimbul a doi soldaţi ruşi arestaţi în Ucraina.
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic
Pilotul ucrainean pilot Nadia Savchenko, în sala de tribunal. Savchenko a fost condamnată la 22 de ani pentru rolul pe care l-ar fi avut în moartea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Analiştii consideră procesul ca fiind un fals, motivat politic (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

“Am avut ieri [luni] o discuţie cu [preşedintele rus Vladimir] Putin şi se pare că am reuşit să cădem de acord asupra unui anumit algoritm pentru eliberarea Nadiei”, a susţinut liderul ucrainean la o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

În luna martie, un tribunal rus a găsit-o vinovată pe Savcenko de implicare în bombardarea unei zone din estul Ucrainei în 2014, care s-a soldat cu uciderea a doi jurnalişti ruşi şi mai mulţi civili. Pilotul ucrainean a negat acuzaţiile.

Poroşenko a făcut, de asemenea, referire la o sentinţă de condamnare recentă a doi soldaţi ruşi în Kiev, adăugând că decizia tribunalului oferă oportunităţi pentru lansarea unui schimb.

Luni, un tribunal ucrainean i-a condamnat pe Alexander Alexandrov şi Evgheni Erofeiev – capturaţi în 14 mai 2015 – la 14 ani de închisoare pentru implicare în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Kievul a susţinut că cei doi sunt soldaţi ruşi, dar Ministerul rus al Apărării a precizat că aceştia “nu erau soldaţi activi ai Forţelor Armate ale Rusiei în momentul detenţiei lor”.

Avocatul unuia dintre cei doi soldaţi a declarat agenţiei de ştiri Interfax că aceştia nu vor face apel la verdict.

Poroşenko nu a declarat că va avea loc schimbul de prizonieri, dar a precizat că i-a spus preşedintelui rus Putin, într-o conversaţie telefonică ce a avut loc luni, că el este pregătit să trimită un avion privat în Rusia pentru a o transfera pe Savcenko în Ucraina.

Legăturile dintre Moscova şi Kiev sunt foarte tenaionate de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce Kremlinul a ales să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, aceştia dorind o autonomie mai mare în regiunile estice Lugansk şi Doneţk.

Conform ONU, peste 9.000 de persoane şi-au pierdut vieţile şi aproximativ 20.000 au fost rănite de la izbucnirea conflictului separatist în aprilie 2014.