Kremlinul susţine că pilotul ucrainean îşi va ispăşi sentinţa. Schimbul de prizonieri nesigur

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că pilotul ucrainean Savcenko va trebui să îşi ispăşească cei 22 de ani închisoare după ce un tribunal a decis că este vinovată de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei în 2014.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko. (Captură Foto)

Kremlinul susţine că pilotul ucrainean Nadia Savcenko va ispăşi sentinţa de 22 de ani de închisoare pronunţată de un tribunal rusesc, în ciuda presiunilor venite din partea Kievului pentru un schimb de prizonieri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat: “În ceea ce o priveşte pe Savcenko, situaţia este foarte simplă şi de înţeles. Savcenko este condamnată şi îşi va ispăşi sentinţa”.

În fragmente dintr-un interviu publicat în 26 martie, Peskov a negat că ar fi fost luată vreo decizie cu privire la eliberarea lui Savcenko sau a unui schimb de prizonieri.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că ţara sa este pregătită să o schimbe pe Nadia Savcenko pentru câţiva soldaţi ruşi arestaţi în estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt a declarat că “până acum, nu au fost luate astfel de decizii” de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Peskov a recunoscut faptul că secretarul de stat american John Kerry şi ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier au discutat despre cazul lui Savcenko în timpul unor vizite recente la Moscova.

Totuşi, Peskov a minimalizat comentarii lor, susţinând: “Kerry nu a făcut presiuni asupra lui Putin cu privire la Savcenko.”

Savcenko a fost condamnată pe 22 martie 2016 pentru implicare în uciderea a doi jurnalist ruşi în estul Ucrainei în 2014. Aceasta a negat acuzaţiile, iar susţinătorii ei au declarat că întregul proces a fost motivat politic.