Piloţii de vânătoare din anii 2030 ar putea pilota un avion de luptă care le citeşte gândurile [VIDEO]
alte articole
Dacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, piloţii de Spitfire au descris avionul lor ca fiind atât de receptiv încât îl simţeau ca pe o extensie a membrelor lor, piloţii de vânătoare din anii 2030 vor avea o relaţie şi mai strânsă cu avionul de luptă pe care îl conduc: acesta le va citi gândurile.
Concret, potrivit BBC, avionul Tempest este dezvoltat de BAE Systems din Marea Britanie, Rolls-Royce, grupul european de rachete, MDBA şi Leonardo din Italia, iar una dintre caracteristicile sale va fi un instrument de inteligenţă artificială (AI) menit să ajute pilotul uman atunci când acesta este copleşit sau se află sub un stres extrem.
Senzorii din casca pilotului vor monitoriza semnalele cerebrale şi alte date medicale. Astfel, pe parcursul unor zboruri succesive, inteligenţa artificială va acumula o uriaşă bază de date cu informaţii biometrice şi psihometrice.
Această bibliotecă de caracteristici unice ale pilotului înseamnă că AI-ul de la bord va putea interveni şi ajuta dacă senzorii indică faptul că ar putea avea nevoie de ajutor.
De exemplu, AI ar putea prelua controlul în cazul în care pilotul îşi pierde cunoştinţa din cauza forţelor gravitaţionale ridicate.
În cadrul Salonului aeronautic de la Farnborough, BAE Systems a declarat că, până în 2027, un avion va zbura demonstrativ de la uzina sa din Warton, Lancashire, care va testa unele dintre aceste tehnologii.
Această aeronavă va fi un banc de testare pentru o serie de capacităţi digitale diferite - printre cele 60 de proiecte demonstrative diferite, dintre care unele vor fi în întregime bazate pe software.
Aspectul aeronavei Tempest s-a maturizat de când au fost publicate primele imagini cu aceasta în 2018. Printre altele, greutatea sa a fost redusă, iar conturul său a fost subţiat.
Când va ajunge în cele din urmă pe cer, Tempest va fi probabil flancat în mod obişnuit de drone de luptă fără echipaj, descrise ca "adjuncţi" de către consorţiul Tempest.
Astfel de progrese vor necesita construirea de la zero a unor sisteme complet noi de monitorizare şi control.
"Trebuie să facem faţă ritmului de schimbare a tehnologiei. În trecut, cheltuielile din domeniul apărării conduceau frecvent la progrese, iar tehnologia comercială recupera mai târziu. Acum, tehnologia comercială este adesea mai avansată", spune John Stocker, directorul de dezvoltare comercială al Tempest.
Stocker are în vedere construirea noului avion de luptă cu sisteme care pot fi actualizate la fel de uşor ca şi cum ai descărca o aplicaţie pe un smartphone.
Între timp, o mare parte din fabricarea avionului va fi automatizată. Roboţii de pe linia de producţie vor face schimb de date cu furnizorii, astfel încât piesele să poată fi expediate rapid.
În cadrul proiectului, BAE Systems şi Leonardo vor coopera, de asemenea, cu japonezii de la Mitsubishi - proiectul viitorului avion de luptă F-X al Mitsubishi are multe în comun cu Tempest.
Aceasta este o experienţă nouă pentru întreprinderile aerospaţiale europene, dar o cooperare mai mare cu Japonia a fost posibilă datorită faptului că proiectele există într-un tărâm digital.