Pieţele din Chişinău şi Bălţi rămân închise. Comercianţii au ieşit la protest: „Voi aveţi salarii, noi murim de foame!”

Vânzătorii din pieţe sunt discriminaţi întrucât hipermarcheturilor, centrelor comerciale chinezeşti deşi sunt spaţii închise, li se permite să lucreze. Problema este în fluxul de bani şi nu în situaţia epidemiologică, afirmă Ruslan Verbiţchi.
Ştefan Sârbu
16.05.2020

Mai mulţi comercianţi care activează la Pieţele Centrale din Chişinău şi Bălţi au organizat, sâmbătă, 16 mai, noi proteste cerând autorităţilor deschiderea pieţelor, ca să muncească pentru a-şi câştiga existenţa.

Protestatarii din Chişinău au purtat pancarte şi au scandat mesajele: „Vrem să lucrăm!”, „Voi aveţi salarii, noi murim de foame!”, „Lăsaţi-ne să muncim, copiii cer mâncare!”.

Peste 300 de comercianţi din Bălţi au ieşit la protest sâmbătă, fiind nemulţumiţi de hotărârea Comisiei pentru situaţii excepţionale, de a interzice redeschiderea pieţelor din oraş, până pe 31 mai, din cauza pandemiei cu virusul Wuhan. În pofida restricţiilor, Comisia municipală pentru sănătate publică Bălţi a decis că vânzătorii pot reveni la locurile de muncă, începând cu ziua de marţi, 19 mai.

Organizatorul protestului de la Chişinău Ruslan Verbiţchi consideră că vânzătorii din pieţe sunt discriminaţi întrucât magazinele, hipermarcheturile, centrele comerciale chinezşti deşi sunt spaţii închise, sunt lăsate să lucreze. În opinia acestuia, problema ar fi în fluxul de bani şi nu în situaţia epidemiologică.

Verbiţchi a mai menţionat că nu toţi deţinătorii de patentă au primit îndemnizaţia unică de la stat, dar şi cei care au primit-o nu pot să trăiască cu 2775 de lei timp de trei luni.

Toate pieţele din R. Moldova au fost redeschise de la începutul acestei săptămâni, cu excepţia celor din municipiile Chişinău şi Bălţi. Comisia naţională, extraordinară pentru sănătate publică, care a preluat atribuţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale , a emis vineri o dispoziţie prin care pieţele din Chişinău şi Bălţi vor rămâne închise până pe data de 31 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor