Pierre Moscovici: „O confruntare” cu Germania este „contraproductivă” (Le Monde)

Ministrul francez al economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, a condamnat declaraţiile lui Claude Bartolone, preşedintele Adunării Naţionale, care a pledat într-un articol publicat de cotidianul Le Monde, la 26 aprilie, pentru o „confruntare” cu Germania.
Fostul ministru de finanţe francez Pierre Moscovici. (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.04.2013

Ministrul francez al economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, a condamnat declaraţiile lui Claude Bartolone, preşedintele Adunării Naţionale, care a pledat într-un articol publicat de cotidianul Le Monde, la 26 aprilie, pentru o „confruntare” cu Germania. Premierul Jean-Marc Ayrault, alături de ministrul de interne, Manuel Valls, şi ministrul muncii, Michel Sapin, s-au distanţat în acest weekend de poziţia lui Bartolone, relatează le Monde care publică luni un interviu cu Moscovici.

Întrebat cum comentează declaraţiile lui Bartolone, Moscovici a apreciat că ideea că ar fi nevoie de o 'confruntare' cu Germania este ''falsă şi total contraproductivă''. În opinia sa, în primul rând pentru că porneşte de la presupunerea eronată că dificultăţile provin în principal de la Germania, iar în al doilea rând pentru că nu ia în considerare modul în care funcţionează Europa.

''Nu intrând într-o logică a denunţării, stigmatizării sau rupturii putem spera să facem să avanseze lucrurile. Dimpotrivă, a acţiona în acest fel înseamnă a te servi de reflexe destul de ambigue şi în mod sigur să fii perdant la sosire'', consideră demnitarul francez.

Moscovici este pentru un dialog exigent cu Germania, dar nu o confruntare deschisă. ''Niciunul dintre partenerii noştri, care pot fi de altfel sensibili la teza noastră, nu ne vor urma pe o astfel de linie'', a subliniat el.

Potrivit Le Monde, în spatele afirmaţiilor lui Claude Bartolone se află ideea, exprimată de o parte a stângii, inclusiv în cadrul Partidului Socialist, conform căreia acest dialog nu ar fi suficient de exigent. Solicitat să comenteze acest lucru, Moscovici a apreciat că este ''total fals''. ''De la alegerea lui François Hollande, exprimăm puncte de vedere adesea diferite de cele ale Germaniei, fie că este vorba de necesitatea de a reorienta politica europeană în favoarea creşterii, fie de nevoia de de a merge mai departe cu privire la problema Uniunii bancare. A lăsa să se creadă că am fi la remorca Germaniei nu are sens'', spune Moscovici.

El a subliniat că între Angela Merkel şi Francois Hollande există discuţii strânse, dar foarte directe, şi tocmai această sinceritate a determinat un progres în probleme precum pactul de creştere, Grecia, Ciprul sau bugetul UE, iar aceasta de fiecare dată de pe poziţii compatibile cu cele ale Franţei, sau chiar aproape de ele. ''Având o relaţie puternică şi deschisă putem spune lucrurilor pe nume şi să determinăm progresul lor, nu rupând această relaţie'', a subliniat demnitarul francez.

Într-un interviu pentru Le Monde, fostul premier Alain Juppé a apreciat că Franţa 'a pierdut orice credibilitate pentru angaja un dialog energic' cu Germania. El a denunţat 'iluzia' lui Francois Hollande de a fi crezut că este posibil să se bazeze pe Mario Monti pentru a o face să cedeze pe Angela Merkel. Totodată, el crede că 'Franţa este complet izolată' în Europa, a amintit cotidianul francez, solicitând opinia lui Moscovici.

Ministrul de finanţe consideră că este vorba atât de o ''glorificare nejustificată a trecutului cât şi de o denaturare a realităţii de astăzi''. ''Noi nu a căutat niciodată vreo alianţă cu ţările din sudul Europei pentru a ataca din spate Germania sau a o izola'', a afirmat Moscovici, care a relevat că mai degrabă Franţa încearcă să convingă cetăţenii europeni pe baza poziţiilor şi propunerilor ei orientate spre creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

În opinia demnitarului francez, ţara sa a dobândit credibilitate pledând pentru o reorientare a politicii europene în favoarea creşterii, refuzând austeritatea. ''Din acest motiv am amânat cu un an obiectivul deficitului de 3% din PIB, privilegiind reformele structurale şi controlul cheltuielilor publice'', a spus Moscovici.

În acest sens, remarcă Moscovici, Franţa nu este izolată. Astăzi, SUA, FMI şi într-o oarecare măsură Comisia Europeană, condamnă ca şi Franţa austeritatea şi pledează pentru creştere. El a amintit că aceasta a fost şi poziţia susţinută, în urmă cu zece zile, la Washington, de ministrul suedez de finanţe, Anders Borg. ''Dar, atenţie, el nu ar accepta o coliziune frontală cu Germania. Atunci când vorbesc sincer, ferm şi amical cu omologul meu Wolfgang Schaeuble, el recunoaşte că esenţialul pentru Franţa este ca ea să realizeze reforme structurale şi nu să se cramponeze de fetişismul unei cifre'', a ţinut să sublinieze demnitarul francez.

Concluzia sa este că ceea ce a declarat Alain Juppé este fals. ''Nu numai că schimbăm lucrurile, dar printre partenerii noştri tot mai mulţi se apropie de viziunea noastră. Astăzi, relaţia noastră cu Germania este mult mai echilibrată decât a fost în perioada de cinci ani anterioară. Şi este totodată mult mai fructuoasă pentru Europa'', consideră Moscovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor