Pierderea oraşului Soledar poate periclita poziţiile ucrainene din Bahmut

Imagini din oraşul ucrainean Soledar, bombardat de ruşi (Youtube - captură ecran)
Epoch Times România
24.01.2023

Lupta dramatică pentru orasul Soledar, parte a bătăliei de la Bahmut, s-a încheiat, deşi conducerea Ucrainei este încă reticentă în a recunoaşte pierderea, relatează Yahoo News.

Ca urmare a unei operaţiuni ofensive localizate în ianuarie, forţele ruse au reuşit să slăbească apărarea ucraineană şi, după lupte urbane aprige, să cucerească ceea ce a mai rămas din oraşul industrial de 10.000 de locuitori.

Deşi luptele din zonă continuă, sursele Kiev Independent, precum şi observatorii internaţionali sunt cu toţii pe deplin de acord că Ucraina nu controlează oraşul.

Este primul succes notabil al ruşilor de când forţele lor au cucerit Severodoneţk şi Lisiceansk după lupte crâncene în iunie şi iulie 2022.

Este, de asemenea, un proiect masiv de vanitate pentru Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner şi un aliat al lui Vladimir Putin. Şi este un cadou mult dorit pentru propaganda de război rusă, care tânjea după cel puţin un progres cu care să se laude.

Pierderea oraşului Soledar este în mare parte rezultatul valurilor neîncetate de atacuri care au epuizat apărarea ucraineană, precum şi al loviturilor zdrobitoare al forţelor regulate. Eşecul indică, de asemenea, probleme ucrainene de lungă durată legate de comanda şi controlul haotic, precum şi de lipsa de abordare şi coordonare centralizată în zonă.

Lipsa artileriei şi a muniţiilor pentru a face faţă atacurilor frontale ruseşti nesfârşite şi masive şi-a jucat, de asemenea, rolul - a oferit forţelor ruseşti o fereastră de oportunitate pentru o lovitură hotărâtoare.

Dar, în ciuda propagandei ruseşti care prezintă capturarea oraşului Soledar ca pe o victorie majoră, aceasta are doar o semnificaţie tactică până acum. Rusia îşi continuă încercările de a construi pe baza progreselor şi de a întrerupe liniile de comunicaţii terestre (GLOC), datorită cărora oraşul Bahmut continuă să reziste.

Situaţia din Bahmut, care a devenit cunoscut ca oraşul-fortăreaţă ucrainean, a devenit şi mai complicată - dar încă nu este critică.

Armata de mercenari Wagner a încercat să străpungă apărarea ucraineană la Bahmut cel puţin din luna august.

Chiar şi Grupul Wagner, cu tacticile sale de atacuri rapide şi fără menajamente, a avut dificultăţi în a obţine un succes substanţial în atacurile frontale împotriva poziţiilor ucrainene puternic fortificate din estul oraşului Bahmut.

Încercările forţelor ruse de a lua oraşul prin învăluire dinspre nord şi sud au fost, de asemenea, mult prea lungi şi dureroase. În ultimele trei luni ale anului 2022, forţele Wagner au reuşit să obţină anumite câştiguri la sud de Bahmut, în special în localitatea Kurdiumivka, care a fost cucerit încă din decembrie.

Tăierea liniilor de comunicaţii terestre ale oraşului Bahmut este o modalitate mult mai realistă de reuşită a ruşilor. Pentru a o realiza, forţele invadatoare trebuie să preia controlul asupra a trei autostrăzi: autostrada E40 (M03) Sloviansk-Bahmut, la nord-vest de oraş, autostrada T0513 Bahmut-Siversk, la nord de oraş, şi autostrada T0504, care merge spre vest către Kostiantnivka.

În cea mai mare parte a bătăliei, avansurile ruseşti în zonă reuşeau doar cu câteva zeci sau câteva sute de metri pe zi. Rusia a avut nevoie de aproape trei luni pentru a avansa aproximativ 4 kilometri şi a cuceri Kurdiumivka, un sat la sud de Bahmut, la aproximativ 12 kilometri de autostrada T0504.

Situaţia s-a schimbat la începutul acestui an, când forţele regulate, în special unităţile aeropurtate de elită VDV ale Rusiei, au fost redislocate în zonă. Forţele ruseşti au detectat puncte slabe în apărarea ucraineană din Soledar şi s-au năpustit asupra lor.

Încă din 5 ianuarie, ruşii s-au apropiat de oraş din două axe de atac, dinspre nord şi dinspre sud, forţând trupele ucrainene să se retragă cu greu pentru a evita încercuirea. În următoarele câteva zile, formaţiuni din cadrul Brigăzii 46 aeropurtată a Ucrainei, completate cu artilerie şi blindate suplimentare, au reuşit să stabilizeze oarecum situaţia, dar nu pentru mult timp.

După o rezistenţă scurtă şi aprigă la periferia vestică a oraşului, formaţiunile ucrainene s-au retras din ultimele buzunare din Soledar în jurul datei de 12 ianuarie.

Ruşii şi-au continuat încercările de a-şi amplifica succesul şi de a avansa mai mult spre nord-vest şi vest, spre Blahodatne, Krasna Hora şi Pidhorodne, unde nu au avut niciun progres imediat. Iar forţele ucrainene au ocupat o nouă poziţie pe înălţimile dominante la vest de Soledar, de-a lungul drumului T5013.

Ca urmare, începând cu 20 ianuarie, forţele ruseşti au stabilit controlul asupra a două din cele trei linii de aprovizionare cu Bahmut, şi anume drumul spre Siversk şi, de asemenea, joncţiunea care duce la autostrada Slovyansk. Astfel, utilizarea acestor linii de comunicaţii terestre este fie imposibilă, fie împiedicată acum.

Mass-media rusească pro-război şi propaganda Kremlinului izbucnesc în euforie după multe luni fără niciun succes, dar cu eşecuri spectaculoase la Harkiv, în nordul Donbasului şi la Herson. Rusia continuă să încerce să transforme acest lucru într-un rezultat semnificativ din punct de vedere operaţional, care ar reprezenta o ameninţare gravă pentru garnizoana Bahmut sau chiar o potenţială prăbuşire a secţiunii ucrainene din linia întâi.

Şi, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank de apărare cu sediul în SUA, propaganda rusă "a exagerat importanţa oraşului Soledar, care este, în cel mai bun caz, o victorie à la Pirus din partea Rusiei".

"Forţele ruseşti au capturat probabil Soledar după ce au angajat resurse semnificative pentru o victorie tactică extrem de uzată. Este posibil ca forţele ruseşti să decidă să menţină un ritm constant de asalturi în zona Bahmut, dar puterea de luptă degradată a forţelor ruseşti şi epuizarea cumulativă vor împiedica aceste asalturi să producă rezultate semnificative din punct de vedere operaţional", a precizat think tank-ul.

Potrivit ISW, capturarea oraşului Soledar, o aşezare de doar aproximativ 12 kilometri pătraţi, nu va permite forţelor ruseşti să exercite controlul asupra GLOC-urilor ucrainene critice în Bahmut şi nici nu va poziţiona mai bine forţele ruseşti pentru a încercui oraşul în termen scurt.

Cu toate acestea, la 19 ianuarie, Prigojin, care continuă să poziţioneze armata sa de mercenari ca unicul actor principal în operaţiune, a revendicat capturarea Klişciivka, un sat important aflat la sud de Bahmut.

Se ştie că satul Klişciivka şi-a schimbat "stăpânul" de cel puţin două ori în ultimele săptămâni. Şi este, de asemenea, o linie de apărare ucraineană importantă şi puternic fortificată care acoperă periferia sudică a oraşului Bahmut.

Pe data 20 ianuarie, comandamentul militar ucrainean nu confirmă prezenţa rusă în Klişciivka. Dar dacă afirmaţia lui Prigojin este adevărată, atunci este posibil ca forţele ruseşti să se afle la o distanţă cuprinsă între 3 şi 5 kilometri de drumul Bahmut-Kostiantinivka, în prezent linia vitală de salvare pentru Bahmut.

Conducere în haos?

Tom Cooper, un expert în războaie şi autor cu sediul în Austria, a calificat capturarea revendicată a satului Klişciivka "nu o catastrofă, ci o pierdere neplăcută".

Ruşii se confruntă în continuare cu un oraş fortificat dintr-o parte şi, de asemenea, cu mai mulţi kilometri de teren deschis pe care trebuie să îi traverseze înainte de a putea tăia ultima linie de aprovizionare ucraineană.

"Este mai greu să găseşti acoperire în câmp deschis decât într-o zonă construită", a spus expertul.

Potrivit experţilor, flancul sudic este apărat de unităţi de luptă ucrainene experimentate, inclusiv Brigada a 4-a de reacţie rapidă a Gărzii Naţionale şi Brigăzile mecanizate 28 şi 53 ale armatei, sprijinite de Artileria 40.

"Toate sunt trupe cu experienţă de luptă, unele cu pregătire suplimentară în Europa", a declarat Cooper.

"Problemă: ruşii vin în număr atât de mare şi atât de des încât toate unităţile au încheiat ziua cu un deficit critic de muniţie de artilerie şi mortiere. Spre seară, ucrainenii ajunseseră de fapt să secere ruşii care îi asaltau doar cu ajutorul mitralierelor."

Forţele ucrainene din bătălia de la Bahmut au voinţă şi sunt hotărâte, au abilităţi tactice mai bune şi, de obicei, luptă din poziţii protejate. Dar forţele ucrainene încă "nu au instrumente pentru a-i distruge literalmente pe ruşi într-un ritm mai rapid".

O altă problema majoră pentru Ucraina este lipsa de comunicaţii şi coordonare corespunzătoare între numărul prea mare de soldaţi proveniţi din unităţi diferite şi desfăşuraţi într-o zonă mult prea mică, a spus Cooper.

Potrivit expertului, în prezent, în zona liniei frontului se află soldaţi din aproape 15 brigăzi ucrainene diferite.

Iar fără o conducere bine coordonată, motivaţia ridicată şi experienţa de luptă a unităţilor ucrainene sunt "toate în zadar", a adăugat Cooper.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor