Piaţa pensiilor private obligatorii va creşte cu 45% în acest an, la 9,3 miliarde lei

Epoch Times România
31.01.2012

Piaţa pensiilor private obligatorii (pilon II) va administra active nete de 9,3 miliarde de lei la sfârşitul acestui an, în creştere cu 45% faţă de decembrie 2011, iar numărul de participanţi la sistem va spori cu 6%, estimează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Numărul de participanţi la pilonul II va ajunge la 5,85 milioane la sfârşitul acestui an, în creştere cu 6% faţă de decembrie 2011.

Pentru acest an este prevazută integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice. "Circa 150.000 de noi participanţi ar putea astfel adera la fondurile de pensii, deocamdată legislaţia secundară fiind în lucru la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Publice (CSSPP), Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi casele sectoriale de pensii", se menţionează în comunicat.

De asemenea, în acest an va fi majorată contribuţia virată în sistemul pensiilor private obligatorii de la 3% la 3,5% în luna martie şi la 4% din 2013, din câştigul brut lunar al participanţilor.

"Contribuţia virată fondurilor de pensii private obligatorii continuă să crească în urma calendarului programat iniţial, dar în linie cu angajamentele României (faţă de Comisia Europeană şi organismele financiare internaţionale) de a susţine viabilitatea şi dezvoltarea pilonului II. Mai mult, de la 1 ianuarie 2012, costul bugetar ocazionat de implementarea pilonului II în România nu mai este luat în calculul deficitului bugetar (nici al deficitului structural) şi datoriei publice, potrivit prevederilor pachetului de guvernanţă economică adoptat de instituţiile UE la finele anului 2011", se mai arată în comunicat.

În programul iniţial, nivelul cotribuţiei la pensiile private obligatorii urma să se majoreze cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an, începând din 2009, până ce ajunge la 6% din salariul brut al participanţilor într-un interval de opt ani, respectiv 2016.

Guvernul a îngheţat pentru 2009 la 2% contribuţia la pensiile private obligatorii, întârziind schema de majorare treptată a contribuţiilor încă din al doilea an de la lansare a sistemului. În 2011, contribuţia la pilonul II a fost majorată la 3%.

Activele nete administrate de cele nouă fonduri de pensii obligatorii au ajuns la finalul anului trecut la 6,42 miliarde lei, în creştere cu 48% faţă de sfârşitul anului 2010, de asemenea în linie cu prognoza APAPR, care estima atingerea unui nivel de 6,5 miliarde lei.

Numărul participanţilor a crescut până la 5,52 milioane, cu 330.000 mai mulţi decât la sfârşitul anului 2010, în linie cu prognoza realizata de APAPR la începutul anului 2011 (care estima o creştere până la 5,5 milioane).

Totodată, numarul participanţilor nou-intraţi în 2011 este cu 21,6% mai mare decât cel din 2010, pe fondul uşoarei revigorări economice şi a pieţei muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor