Phenianul publică trucaje în care rachete nord-coreene distrug un bombardier şi un portavion american

Imagine trucată în care rachetele Phenianului lovesc portavionul american USS Carl Vinson.
Imagine trucată în care rachetele Phenianului lovesc portavionul american USS Carl Vinson. (Getty Images)

Fotografiile par să ilustreze distrugerea totală a unui avion american, dar au fost puternic manipulate de regimul nord-coreean şi publicate în această dimineaţă, la doar o zi după ce ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, a ameninţat că un atac asupra SUA este acum “inevitabil”.

În fotografii, rachetele Phenianului par să lovească un bombardier strategic american B-1B şi aparent portavionul USS Carl Vinson.

Fotografiile au fost publicate după ce preşedintele american Donald Trump a trimis, sâmbătă, mai multe bombardiere B-1B şi avioane de escortă în spaţiul aerian internaţional din largul coastei estice a Coreei de Nord.

Aeronavele americane au atins cel mai îndepărtat punct din nordul Zonei Demilitarizate – care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud – în care a ajuns până acum, în secolul al XXI-lea, un avion de luptă sau un bombardier american, conform Pentagonului.

Fotografiile nord-coreene modificate au fost distribuite împreună cu textul: “Dacă avioanele F-35, bombardierele B-1B şi portavionul Carl Vinson conduc atacul american, vor ajunge în mormânt în această ordine”.

Statul comunist nord-coreean a organizat un miting anti-SUA masiv în capitala Phenian pentru susţinerea dictatorului Kim Jong Un, care este implicat într-un schimb de insulte şi atacuri verbale cu preşedintele Trump.

Miting - ca pe vremea ultimelor zile ale lui Ceauşescu

O mulţime de oameni au fost adunaţi sâmbătă în Piaţa Kim Il-sung din Phenian, numită după numele bunicului actualului preşedinte, fondatorul Coreei de Nord.

Aşa-zişii manifestanţi au fost forţaţi să asculte discursurile unor oficiali seniori nord-coreeni, care au criticat dur atât SUA, cât şi pe Trump.

În timpul unui marş, participanţii au afişat pancarte pe care erau scrise slogane precum “Răzbunare decisivă” sau “Moarte imperialiştilor americani”. De asemenea, ei au scandat lozinci precum “Distrugere totală”, conform agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA.

În acelaşi timp, într-un discurs adresat Adunării Generale a ONU, ministrul nord-coreean de Externe a lansat noi insulte la adresa lui Trump.

Referindu-se la Trump ca la o “persoană cu probleme psihice plină de megalomanie”, Ri a precizat că liderul american reprezintă “cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale din perioada actuală”.

De asemenea, Ri a afirmat că, de fapt, “cuvintele necugetate şi violente” ale preşedintelui american au provocat “demnitatea supremă” a Coreei de Nord şi “au contribuit la pătarea acestei arene sacre a ONU”.

Dinastia conducătoare fondată de Kim Ir Sen, discipolul comunist al lui Mao Tsedun, este considerată divină în Coreea de Nord, în ciuda ideologiei ateiste a regimului.

Regimul comunist nord-correean este cunoscut pentru brutalitatea cu care striveşte orice formă de opoziţie sau gândire liberă.

Ri a mai opinat că Trump s-ar afla într-o “misiune sinucigaşă” şi că, în cazul în care se pierd vieţi inocente americane din cauza acelei misiuni, atunci liderul american va fi complet responsabil.

Ministrul nord-coreean a făcut declaraţiile după ce Trump, în primul său discurs în Adunarea Generală a ONU, la 19 septembrie, l-a numit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un “omul rachetă” aflat într-o “misiune sinucigaşă”.

Trump şi a ameninţat că va distruge complet Coreea de Nord dacă va fi forţat să apere SUA sau pe aliaţii săi.