Phenianul neagă existenţa unor structuri nucleare “secrete”. Uşa negocierilor viitoare Trump-Kim pe cale să se închidă

Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, Vietnam, 27 februaie 2019 (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.03.2019

Un nou raport publicat de ziarul japonez Asahi a dezvăluit că un motiv cheie pentru eşuarea discuţiilor de luna trecută în Hanoi între Coreea de Nord şi SUA a fost faptul că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a refuzat să confirme existenţa unor instalaţii nucleare “secrete”, ceea ce a dus la neînţelegeri care l-au făcut pe Kim să fie dezamăgit şi nerăbdător, ajungând până în punctul în care, săptămâna trecută, Phenianul a ameninţat că va bloca total negocierile privind denuclearizarea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Citând raportul, care se bazează pe afirmaţii ale unor oficiali anonimi, Bloomberg a susţinut: “SUA a cerut închiderea anumitor locaţii specifice în cadrul discuţiilor, însă Coreea de Nord a declarat că toate structurile au fost închise, fără să ofere detalii”.

Cel de-al doilea summit Trump-Kim s-a prăbuşit prematur când partea americană a cerut ca Phenianul să renunţe la toate armele nucleare, chimice şi biologice pentru a beneficia de relaxarea sancţiunilor aplicate împotriva sa – chiar şi după ce Kim Jong-un ar fi făcut o “propunere istorică şi fără precedent” de a închide, împreună cu experţi americani, întregul complex nuclear Yongbyon, potrivit unor declaraţii de presă publicate ulterior de Ministerul nord-coreean de Externe.

Partea americană a confirmat ulterior că acea propunere s-a aflat pe masă, doar că a fost blocată din cauza neînţelegerilor mari privind structurile nucleare ce ar fi urmat să fie incluse şi gradul de relaxare a sancţiunilor.

În urmă cu peste o săptămână, adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, a declarat reporterilor că dictatorul Kim a fost dezamăgit de faptul că nu a încheiat un acord cu Trump în timpul summitului din Hanoi din luna februarie.

Aparent, Kim îşi pierde rapid răbdarea, potrivit unui rezumat realizat de Vox la conferinţa de presă susţinută de Choi: “Coreea de Nord a ameninţat cu suspendarea discuţiilor diplomatice cu SUA, precum şi a moratoriului asupra testelor de rachete şi arme nucleare – o declaraţie provocatoare ce ar putea pune capăt unei perioade de luni de zile de armonie relativă între cele două naţiuni”.

“Nu avem nicio intenţie să cedăm în faţa cererilor SUA, sub nicio formă, şi nici nu suntem dispuşi să ne implicăm în acest tip de negocieri”, a susţinut Choe.

Ca expresie a supărării şi dezamăgirii lui Kim, Choe a adăugat: “Pe drumul de întoarcere acasă, preşedintele comisiei noastre pentru afaceri de stat [Kim] a declarat: ‘Din ce motiv trebuie să facem această călătorie cu trenul din nou?’”

Totuşi, secretarul de stat american Mike Pompeo a încercat imediat să minimalizeze ameninţarea blocării discuţiilor, afirmând că liderul nord-coreean l-a asigurat direct pe Trump, în mai multe rânduri, că nu va ridica moratoriul autoimpus asupra testelor nucleare şi de rachete.

“Aşadar, este cuvântul preşedintelui Kim. Ne aşteptăm ca el să respecte acel angajament”, a declarat Pompeo la sfârşitul săptămânii trecute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor