Associated Press şi TASS: Phenianul ar putea suspenda discuţiile cu SUA privind denuclearizarea
alte articole
Coreea de Nord a declarat că ia în considerare suspendarea discuţiilor cu SUA privind denuclearizarea pe fondul unei „atmosfere de ostilitate şi neîncredere” creată de oficiali americani de rang înalt, au declarat vineri agenţia rusă de ştiri TASS şi agenţia americană de ştiri Associated Press, potrivit Deutsche Welle.
„Nu avem nicio intenţie să cedăm în faţa cererilor SUA sub nicio formă, şi nici nu suntem dispuşi să ne implicăm în negocieri de acest tip”, a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe, Choe Son-hui, citat de TASS.
Informaţiile vin în contextul în care summitul desfăşurat luna trecută în capitala vietnameză Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un s-a încheiat fără un acord privind înlăturarea armelor nucleare din Peninsula Coreeană.
Choe, care a participat la discuţiile din 27-28 februarie, i-a învinuit pe secretarul de stat american Mike Pompeo şi pe consilierul lui Trump în securitate naţională, John Bolton, pentru eşecul discuţiilor, afirmând că cei doi au „obstrucţionat” efortul „constructiv” depus de Trump şi Kim.
Remarcile lui Choe, care au descris poziţia de tip „gangster”-esc a SUA, par să indice o schimbare în strategia Coreei de Nord după cel de-al doilea summit Trump-Kim, deşi iniţial atât Phenianul cât şi Washingtonul au precizat că sunt pregătite să continue negocierile.
Principalul obstacol al încheierii unui acord între cele două tabere a fost aparent problema sancţiunilor: Washingtonul susţine că doreşte ca toate armele de distrugere în masă să fie eliminate de Phenian înainte ca sancţiunile economice să fie suspendate, în timp ce nord-coreenii doresc o suspendare a principalelor sancţiuni în schimbul unei desfiinţări parţiale a infrastructurii lor nucleare. Discuţiile au eşuat în ciuda a ceea ce Choe a descris ca fiind o legătură „enigmatic de minunată” între Trump şi Kim.
Ştirile au fost publicate după ce au fost detectate noi semne de activitate la o fabrică care a produs primele rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, capabile să lovească teritoriul Statelor Unite. Şeful spionajului sud-coreean, Suh Hoon, a declarat că recent a fost observată deplasarea unor vehicule de transport în jurul unei fabrici nord-coreene de ICBM, potrivit publicaţiei Joongang Ilbo. De asemenea, publicaţia l-a citat pe Suh afirmând că, după primul summit ce a avut loc anul trecut în Singapore dintre Kim şi Trump, Coreea de Nord a continuat să opereze fabrica de îmbogăţire a uraniului de la complexul nuclear Yongbyon.
De altfel, potrivit unor noi imagini din satelit, se pare că Phenianul a reconstruit parţial un poligon pentru testarea rachetelor pe care l-a desfiinţat anul trecut, după ce a promis acest lucru în cadrul discuţiilor din 2018 dintre Trump şi Kim, potrivit Reuters. Ca răspuns, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că ar putea fi aplicate noi sancţiuni în cazul în care Phenianul nu renunţă la programul de arme nucleare. Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap şi două think tank-uri americane au susţinut recent că, potrivit imaginilor din satelit, activităţile de reconstruire a poligonului de lansare a sateliţilor Sohae, situat în Tongchang-ri, ar fi continuat chiar şi în timpul celui de-al doilea summit din Hanoi.