Phenianul critică Washingtonul pentru prelungirea sancţiunilor împotriva Nordului

Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi,  Vietnam, 27 februaie 2019
Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, Vietnam, 27 februaie 2019 (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Coreea de Nord a criticat faptul că recent au fost prelungite sancţiunile americane, numindu-l un “act ostil”.

Menţinerea sancţiunilor a fost considerată o provocare directă la adresa summitului dintre Coreea de Nord şi SUA, a declarat Ministerul de Externe nord-coreean. Săptămâna trecută, Casa Albă a prelungit pe o perioadă de un an şase ordine executive care conţineau sancţiuni impuse programelor de arme nucleare şi rachete nord-coreene, potrivit Express.co.uk.

În plus, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a denunţat comentariile făcute duminică de secretarul de stat american Mike Pompeo că peste 80% din economia nord-coreeană a fost afectată de sancţiuni.

Purtătorul de cuvânt a mai acuzat Washingtonul de “calomnierea maliţioasa” a Phenianului în cel mai recent raport privind traficul de persoane şi libertatea religioasă în lume.

Oficialul a declarat agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA: “Aceasta este o manifestare a celor mai extreme acte ostile ale SUA. Totul arată cu claritate faptul că visul sălbatic al Statelor Unite de a ne îngenunchea prin sancţiuni şi presiuni nu s-a schimbat deloc, ci devine chiar mai puţin deghizat”.

Preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au participat la primul summit bilateral în Singapore în iunie 2018, când au convenit să îmbunătăţească relaţiiledintre cele două ţări şi să lucreze în direcţia denuclearizării Peninsulei Coreene.

Însă cel de-al doilea summit, ce a avut loc în februarie 2019 în Vietnam, s-a întrerupt brusc după ce ambele tabere au eşuat să rezolve neînţelegerile privind solicitările SUA de denuclearizare şi cererile Phenianului de relaxare a sancţiunilor.

De atunci, Coreea de Nord s-a plâns de sancţiunile americane şi a cerut ca Pompeo să fie înlocuit cu cineva “mai matur”, lăudând în acelaşi timp relaţia construită de Kim Jong-un cu Trump.

Pompeo, discutând duminică cu reporterii, a dat unele speranţe privind revitalizarea discuţiilor nucleare după un schimb recent de scrisori între Trump şi Kim.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a avertizat că va fi dificilă realizarea denuclearizării cât timp politica americană este dominată de politicieni care au o “duşmănie profund înrădăcinată” faţă de Coreea de Nord.

“Ţara noastră nu este una care va ceda în faţa sancţiunilor americane şi nu suntem o ţară pe care SUA ar putea să o atace oricând ar dori să o facă”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Trump va ajunge sâmbătă în Coreea de Sud pentru o vizită de două zile şi se va întâlni duminică cu liderul sud-coreean Moon Jae-in. Vizita va avea loc după participarea lui Trump la un summit al liderilor G20 în Osaka, Japonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe