Peste o sută de nave au naufragiat în întreaga lume în 2012

Vaporul de croazieră Costa Concordia a naufragiat după ce a lovit un banc de nisip, lângă insula Giglio, 14 ian 2012. (STRINGER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.01.2013

În total 106 nave au naufragiat în 2012 pe mările din întreaga lume, cu 15 mai mult decât în 2011. Costa Concordia a fost cea mai mare pierdere pentru companiile maritime, potrivit unui studiu realizat de firma de asigurare Allianz Global Corporate & Specialty. În pofida naufragiului vasului Costa Concordia, care a provocat moartea a 32 de pasageri în faţa insulei mediteraneene Giglio din Toscana italiană, dezastrele maritime s-au concentrat anul trecut în mările din sudul Chinei şi din sud-estul asiatic, notează joi ziarul spaniol ABC.

Potrivit unui raport privind securitatea şi navigaţia, dat publicităţii de Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) simultan la Londra şi Barcelona, 2012 a fost 'un an greu' pentru industria maritimă comparativ cu 2011, mai ales din cauza pierderilor pe care le-a presupus naufragiul navei Costa Concordia, care după aproape un an este în continuare eşuat în locul în care s-a produs accidentul. Deşi anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 15 a numărului de nave pierdute în mare, comparativ cu 2011, cele 106 nave eşuate în 2012 se plasează sub media de 146 naufragiate în ultimii zece ani.

În pofida acestei tendinţe în scădere, datorată mai ales ameliorării tehnologiei, pregătirii echipajului, reglementării şi răspunsului dat de industria maritimă, erorile umane rămân în continuare principala cauză a accidentelor, notează compania de asigurare. Raportul arată că după naufragiul vasului Costa Concordia (cel mai grav din punct de vedere material cu 114.137 de tone brut), cel mai grav ca număr de victime este cel al feribotului Rabaul Queen, scufundat în apele din Papua Noua Guinee la 2 de februarie şi care a provocat 120 de morţi. Potrivit raportului Allianz, naufragiul este principala cauză a pierderilor din ultimul an (49 %), urmată de navele eşuate sau împotmolite (22 %) şi de coliziuni sau accidente, precum cele suferite de 'Baltic Ace' şi 'Corvus J' la începutul lunii decembrie, care au reprezentat 6% din dezastrele maritime.

Mările din sudul Chinei, Indochinei, Indoneziei şi Filipine au fost zonele cele mai periculoase, cu 30 de pierderi, practic dublu faţă de oricare altă zonă din lume. Dezastrele maritime s-au înregistrat frecvent în estul Mării Mediterane (cu 15 pierderi în 2012) şi în mările Japoniei, Coreii şi nordului Chinei (10 pierderi). Raportul notează că erorile umane rămân una din principalele cauze ale accidentelor survenite în mare subliniind că oboseala, presiunile economice şi pregătirea neadecvată suscită îngrijorarea în acest sector. Compania de asigurare aminteşte că aşa-numita Convenţie privind munca în domeniul maritim (Maritime Labour Convention - MLC) din 2006, care va intra în vigoare la sfârşitul anului 2013, va ajuta la ameliorarea securităţii în acest sector şi la abordarea problemelor privind munca marinarilor.

De asemenea, navele de transport a pasagerilor s-au aflat tot anul în centrul atenţiei Organizaţiei Maritime Internaţionale, precum industria vaselor de croazieră, care a luat măsuri pentru a înăspri reglementările şi a îmbunătăţi operativitatea, mai ales după accidentul navei Costa Concordia. Tehnologia de vârf, precum instalarea sistemelor de informaţie sau de vizualizare a cartelelor electronice (ECDIS), care a început să fie implementată în iulie 2012, se aşteaptă să contribuie semnificativ la reducerea accidentelor maritime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor