Peste 500 de militari vor pleca în misiune de menţinere a păcii în Afganistan

(Johannes Simon / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2012

Peste 500 de militari vor pleca, începând cu sfârşitul lunii noiembrie, în Afganistan, pentru a efectua misiuni în provincia Zabul, la ceremonialul de plecare, organizat joi, în Cetatea Aradului, participând şi ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Contingentul care va pleca în misiune în Afganistan este alcătuit din 23 de ofiţeri ai Grupului de Comandă Românesc „Zabul“ şi din peste 500 de militari care fac parte din Batalionul 1 Manevră „Golden Lions“. „Golden Lions“ este format din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu“, aflat în Cetatea Aradului.

Misiunile desfăşurate de militarii români în Provincia Zabul vor fi sub comanda NATO. Scopul principal al misiunilor îl reprezintă sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan pentru creşterea influenţei, menţinerea şi extinderea autorităţii sale, cât şi pentru dezvoltarea capacităţii instituţiilor guvernamentale, locale şi regionale. Principalele sarcini pe care le au militarii sunt interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente, menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1, reducerea infiltrărilor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea ascunzătorilor de armament, influenţarea pozitivă a populaţiei civile şi participarea la acţiuni umanitare.

Ceremonialul de plecare a militarilor în Afganistan s-a desfăşurat joi, în Cetatea Aradului, la eveniment fiind prezent şi ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

„Anul acesta împlinim zece ani de când militarii Armatei Române, în serviciul patriei, operează pe meleaguri îndepărtate, pentru apărarea valorilor civilizaţiei umane. În acest răstimp, am pierdut 22 de oameni, iar 111 au fost răniţi. Acesta este exemplul suprem al datoriei şi spiritului de sacrificiu al acestei instituţii, care a fost vitregită şi este, din cauza subfinanţării cronice. Eu, ca militar bătrân, vă doresc înţelepciune, curaj şi să vă lumineze Dumnezeu mintea şi fapta şi să vă ridicaţi într-adevăr la înălţimea faptelor de arme ale înaintaşilor dumneavoastră“, a spus Corneliu Dobriţoiu.

Unii dintre militarii care vor pleca în Afganistan au mai participat la misiuni în afara graniţelor.

„Sunt la a treia participare în teatrul de operaţii, două în teatrele din Balcani. În Afganistan este pentru prima dată. Toate misiunile noastre sunt la acelaşi nivel, indiferent că suntem în ţară sau în afara ţării. Nu există misiune uşoară sau misiune grea, toate sunt la acelaşi nivel“, a spus unul dintre militari.

Sunt şi militari care vor participa pentru prima dată într-un teatru de operaţiuni din afara ţării.

„Sunt la prima experienţă de acest gen. Este prima oară când merg în teatrul de operaţii. Este un punct obligatoriu de trecere pentru cariera militară şi sper să acumulez cât mai multă experienţă pentru a o putea folosi în ţară, când o să mă repatriez. Sunt căsătorit de trei ani, soţia mea este tot ofiţer şi este un sprijin moral pentru mine. M-a sprijinit încă de la început. Gândul meu este să mă dezvolt profesional şi să acumulez cât mai multă experienţă internaţională pentru a o putea folosi în cariera militară”, a spus unul dintre militarii care vor pleca în misiune în Afganistan.

Militarii au primit, în cadrul ceremonialului militar, din partea unui grup de copii, drapelul României, pe care era desenat un zâmbet, precum şi mai multe desene care ilustrează pacea în lume.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a spus că retragerea forţelor române din Afganistan va avea loc treptat, începând cu jumătatea anului 2013. „Ne vom dezangaja treptat, gradual, din Afganistan, pe măsură ce vom asigura creşterea maturităţii operaţionale a forţelor de securitate afgane. Începând de la jumătatea anului viitor, vom începe să ne reducem prezenţa acolo“, a declarat Corneliu Dobriţoiu, care a mai adăugat că „este important este să ne aducem oamenii acasă nevătămaţi“.

Ministrul Apărării a mai menţionat că România are în prezent peste 2.200 de oameni în teatrele de operaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor