Rusia: Marş pentru crearea 'Republicii Siberiene'

(photos.com)

Un marş care are ca scop 'crearea unei Republici Siberiene ca parte a Rusiei' este plănuit pentru 17 august în capitala siberiană neoficială Novosibirsk, explică organizatorii protestului pe grupul lor oficial pe VK.com, echivalentul rusesc al reţelei Facebook, relatează Euromaidanpress.com.

Organizatorii consideră că federalizarea le va permite siberienilor să introducă scutiri de taxe şi bonusuri salariale pentru cei care trăiesc 'în condiţii climatice dure' şi să asigure o distribuţie corectă a veniturilor între bugetele local şi federal.

Iniţiatorii marşului vor cere de asemenea autonomie sporită pentru autorităţile locale de la guvernul federal, invocând Constituţia Rusiei.

Un grup de activişti şi artişti din Novosibirsk promovează de ceva vreme ideea autonomiei Siberiei.

Înainte de recensământul din 2010 din Rusia, un muzician din Novosibirsk, Saian Andriianov, şi artiştii Konstantin Eremenko şi Artem Loskutov au organizat o conferinţă de presă în care le-au cerut localnicilor să-şi declare etnia de 'siberian' la recensământ. Recensământul a arătat că 4.116 persoane au răspuns la apelul lor, în contextul în care la recensământul precedent, din 2002, au fost înregistraţi numai 10 'siberieni' în întreaga Rusie, adaugă Euromaidanpress.com.

Într-un interviu pentru Slon.ru, Arten Loskutov, vechi susţinător al autonomiei siberiene şi organizator şi promotor al tot mai popularelor demonstraţii care ironizează manifestaţiile obişnuite prin semne şi sloganuri absurde, susţine că nu este vorba de 'separatism', ci de 'crearea unei noi regiuni în cadrul Rusiei', 'respectând pe deplin legea'.

El consideră că toate regiunile merită mai multă autonomie. 'Constituţia noastră permite independenţa regiunilor, doar că legea trebuie fructificată. Trebuie să avem cât mai multă autonomie posibilă.Este stupid să trăieşti în Siberia în conformitate cu legile promovate de la Sankt Petersburg de (Vitali) Milonov (un parlamentar regional ultraconservator din Sankt Petersburg, cunoscut pentru introducerea legii discriminatorii de interzicere a 'propagandei în favoarea homosexualilor', acum activă la nivel naţional - n.r.). Siberia îşi oferă resursele şi primeşte în schimb grămezi de legi stupide', a declarat Loskutov.

El a mai spus că politicienii nu menţionează niciodată această idee în mod deschis, dar ea 'este extrem de populară printre oamenii obişnuiţi' din Siberia.

'Toată lumea înţelege că Siberia alimentează ţara oferind petrol şi gaz - principalele resurse vândute în străinătate. Totuşi, nu Siberia este principala beneficiară. Este un lucru evident, nimeni nu îl poate contesta', a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe