Pescar înghiţit de o balenă se salvează prin miracol
alte articole
Aventură neplăcută pentru un pescar subacvatic de homari din Massachusetts. Omul a fost înghiţit de o balenă cu cocoaşă (Megaptera novaeangliae) în apele din Cape Cod, dar s-a salvat datorită unui acces de tuse al cetaceului. „Am crezut că voi muri”, spune Michael Packard, care, agitându-se în interiorul mamiferului l-a deranjat atât de mult încât i-a provocat tusea, reuşind astfel să se salveze. „Dintr-o dată am simţit un brânci şi o secundă mai târziu, totul era negru: mă aflam în întregime în interiorul balenei.”
Packard şi-a povestit experienţa la WBZ-TV explicând că iniţial s-a temut că a fost atacat de un rechin. „Apoi mi-am dat seama că nu erau dinţi în jurul meu şi mi-am dat seama că eram într-o balenă. Am fost convins că voi muri. M-am gândit la copii şi la soţia mea şi am crezut că nu există nici o modalitate de a ieşi din gura balenei. M-am agitat şi m-am mişcat continuu, apoi brusc animalul s-a ridicat la suprafaţă şi m-a expulzat literalmente, a început să-şi scuture capul şi am fost lansat în aer într-un acces de tuse sau un strănut şi am aterizat în apă. Eram liber şi pluteam, nu-mi venea să cred, şi sunt aici să povestesc. Totul a fost foarte rapid, cred că am stat înăuntru în jur de 30 de secunde, iar singurul meu gând a fost cum să ies din acea gură.”
Căpitanul Joe Francis, care se afla cu nava sa de pescuit în apropiere şi a ajutat victima, a relatat că „este extrem de norocos să fie viu. L-am văzut pe Mike ieşind din apă mai întâi cu picioarele şi apoi aterizând pe suprafaţa apei din nou. Am sărit la bordul unei şalupe cu oamenii mei şi l-am ridicat, i-am scos butelia de oxigen, l-am urcat la bord şi l-am calmat. El ne-a spus imediat că se afla în gura unei balene”.
Packard s-a temut că avea picioarele rupte dar, după câteva ore sub observaţie în spital, a reuşit să meargă şi nu avea niciun fel de fractură.
Peter Corkeron, om de ştiinţă la New England Aquarium, a explicat că atunci când balenele se hrănesc intră cu gura deschisă într-o aglomeraţie de peşti sau de plancton, sorbind hrana împreună cu apa. Apoi închide gura şi evacuează toată apa printre fanoane, în aşa fel încât peştii şi planctonul rămân blocaţi în gură. Apoi balena înghite prada. De regulă, în timpul acestui acestui proces, ea se ridică treptat spre suprafaţă: „Acest incident este foarte neobişnuit, este unul în mai mult de un trilion de posibilităţi. A fost doar foarte ghinionist să fie în locul greşit şi la momentul nepotrivit. În general, balenele nu atacă oamenii, dar este de preferat să rămâneţi întotdeauna la cel puţin 100 de metri distanţă de o balenă. Sunt fiinţe mari şi puternice şi, dacă ceva nu merge bine când eşti aproape de ele pot deveni foarte periculoase”.
Articol de referinţă: ‘Oh My God, I’m In A Whale’s Mouth’: Lobster Diver Says He Was Nearly Swallowed By Whale Off Cape Cod