Persoane îndoliate îl celebrează pe fostul lider chinez Zhao Ziyang
alte articole
La opt ani după moartea lui Zhao Ziyang, fost premier şi secretar general al Partidului Comunist Chinez, care a demisionat după masacrul din Piaţa Tiananmen, sute de persoane îndoliate s-au adunat în faţa casei lui pentru a-şi prezenta omagiile.
În acest an, în contrast puternic cu ultimii ani, autorităţile nu au încercat să îi oprească pe cei îndoliaţi.
La primele ore ale dimineţii de 17 ianuarie, persoane îndoliate din toate clasele sociale, care au venit să-şii prezinte omagiile, s-au înghesuit pe Aleea Fuqiang nr.6 din Beijing, casa lui Zhao Ziyang în momentul cînd a avut loc decesul său.
În afara reşedinţei au fost prezente maşini de poliţie şi gardieni, dar vizitatorii nu au fost opriţi.
"În acest an, am văzut pe viu că au venit mai mulţi oameni, curtea fiind plină de vizitatori", a declarat Wang Zhihua, soţul fiicei lui Zhao, Wang Yannan, pentru Vocea Americii.
Li Huanjun, un activist pentru drepturile omului din Beijing, a confirmat această afirmaţie, adăugând că "în momentul în care mai mulţi oameni plecau, imediat intrau alţi oameni. Am estimat că au venit câteva sute; mulţi dintre ei au plecat înainte de sosirea mea."
Onorat pentru simţul umanităţii
Printre cei îndoliaţi din acest an a fost şi Hu Jia, un activist pentru democraţie ce a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în aprilie 2008. El a fost acuzat de "subminarea puterii de stat", o acuzaţie destul de vagă, care înseamnă de fapt "activitate contrarevoluţionară." Hu a rămas în arest la domiciliu timp de doi ani, după eliberarea din închisoare. Aceasta a fost prima sa vizită în casa lui Zhao din ultimii cinci ani.
Hu a spus că Zhao a ales natura umană în locul "naturii Partidului" într-un moment critic, fiind conştient de preţul pe care îl va plăti, făcând referire la încercările lui Zhao de a preîntâmpina masacrul studenţesc din 1989.
Hu a declarat că l-a admirat pe Zhao pentru curajul lui. Deşi liderii actuali nu sunt direct responsabili de masacrul din Tiananmen, ei aparţin cu toate acestea unei clase privilegiate, a afirmat Hu. El nu crede că liderii privilegiaţi vor avea înţelepciunea şi curajul de a schimba dictatura monopartită din China.
El a spus: "Noi nu mai putem aştepta. Trebuie să facem ceva."
În opinia sa, nu există nicio speranţă pentru reformă din partea claselor superioare. "Niciodată nu va fi implementată vreo schimbare de către Partidul Comunist. Este o chestiune de cât de multe persoane iau atitudine, cât de multe înţeleg problema dictaturii şi ripostează", a declarat Hu.
Bao Tong, secretarul politic al lui Zhao, care încă este în arest la domiciliu, a declarat că deşi nu poate să-şi prezinte omagiile în persoană, el nu uită niciodată de comemorarea lui Zhao.
Bao a spus că Zhao a fost diferit de ceilalţi deoarece trata oamenii drept fiinţe umane. Alţi lideri de partid tratau oamenii drept instrumente, păpuşi, forţă de muncă sau forţe militare. În ceea ce priveşte rezolvarea sau reevaluarea masacrului din Tiananmen, el a afirmat că nu este doar responsabilitatea liderilor de partid, ci este responsabilitatea fiecărui chinez în parte.
Jiang a împiedicat înmormântarea
După moartea lui Zhao pe 17 ianuarie 2005, oficialii de partid i-au consultat pe superiorii lor în legătură cu înmormântarea lui Zhao.
Lideri, cum ar fi Preşedintele Congresului Naţional al Poporului Wan Li, Qiao Shi şi Ţian Jiyun, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului, au cerut conducerii centrale să se organizeze o înmormântare corespunzătoare rangului lui Zhao Ziyang, în conformitate cu relatările lui Di Suo, soţia lui Hu Jiwei, fostul preşedinte al Cotidianului Poporului. Conducerea centrală a vrut să organizeze o înmormântare oficială pentru Zhao, dar fostul lider de partid Jiang Zemin s-a opus.
Din cauza presiunii politice, liderul de partid Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao au renunţat să-l onoreze pe Zhao.
Jiang s-a temut că evenimentul din 4 iunie va fi reevaluat.
Jiang Zemin şi Li Peng, care a fost poreclit "măcelarul din Beijing", au luat deciziile din 4 iunie 1989.
După ce au fost publicate Documentele Tiananmen, Jiang şi Li au forţat fiecare membru al Biroului Politic să ia atitudine privind evenimentul din 4 iunie şi să adopte o rezoluţie care promitea că acest eveniment nu va fi niciodată reevaluat.
În perioada ce a urmat masacrului, Jiang, cu mâinile pătate cu sângele studenţilor din Tiananmen, a ajuns de la funcţia de secretar al comitetului din Shanghai la cel mai înalt nivel de putere din regim.