Percheziţii la locuinţele angajaţilor unui ONG al lui Hodorkovski

Ofiţerii Comitetului rus de Investigaţii au percheziţionat locuinţele angajaţilor iniţiativei Open Russia a fostului magnat rus Mihail Hodorkovski şi a secretarului de presă Kulle Pispanen, a raportat marţi website-ul organizaţiei.
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015
Mihail Hodorkovssky în Washington, 17 iunie 2015 (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Percheziţiile au fost desfăşurate de ofiţerii Departamentului pentru investigaţii centrale din cadrul Comitetului de Investigaţii, a raportat Open Russia (Rusia Deschisă).

Locuinţele a cel puţin şapte dintre angajaţii iniţiativei au fost percheziţionate marţi dimineaţă în Moscova şi St. Petersburg, a declarat pe pagina sa de Facebook Pavel Cikov, şeful grupului pentru drepturile omului Agora, al cărui sediu este localizat în oraşul Kazan din Republica Tatarstan.

Percheziţiile au făcut parte dintr-o anchetă lansată în 2003 asupra activităţilor fostei companii petroliere Yukos, al cărei şef a fost Hodorkovski. Cazul se referă la investigaţia criminală asupra Yukos, din el izvorând alte cazuri împotriva companiei.

Hodorkovski, care locuieşte acum în exil în Elveţia, a petrecut peste 10 ani în spatele gratiilor pentru presupusă evaziune fiscală, într-un caz considerat în mare parte ca fiind motivat politic. În plus, Yukos a fost naţionalizată, majoritatea activelor sale fiind predate producătorului rus de petrol Rosneft.

Fostul magnat al petrolului a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2013. De atunci, Hodorkovski a fost un critic vocal al Kremlinului, conform Moscow Times.

În 11 decembrie 2015, Hodorkovski a fost pus sub acuzaţie într-un caz legat de două crime comise în anii 1990, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Cu două zile înainte de a fi formulate acuzaţii împotriva sa, Hodorkovski a susţinut că o revoluţie este inevitabilă în Rusia şi că aceasta ar putea avea loc chiar în 2018.