Hodorkovski susţine că “revoluţia este inevitabilă“ în Rusia

Izbucnirea unei revoluţii în Rusia este “inevitabilă”, a avertizat disidentul rus şi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Mihail Hodorkovski – un fost magnat al petrolului exilat în Elveţia şi care a devenit o figură puternică a opoziţiei politice ruse – a susţinut miercuri o conferinţă de presă după ce Rusia a formulat noi acuzaţii criminale împotriva sa. Discursul său a fost publicat pe website-ul organizaţiei pro-democraţie Open Rusia, pe care a înfiinţat-o.

“Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni! Sunt recunoscător autorităţilor ruse şi asociaţilor lor din Comitetul de Investigaţii pentru că mi-au oferit un motiv să mă întâlnesc cu voi ... Ieri am fost informat că voi fi acuzat în 11 decembrie în cazul legat de uciderea lui [Vladimir] Petukhov” în 1998, a susţinut Hodorkovski în declaraţia sa de deschidere.

În timpul conferinţei de presă, fostul magnat al petrolului a negat faptul că el sau fosta companie petrolieră Yukos au avut de-a face cu uciderea lui Petukhov, fost primar al oraşului Nefteyugansk. Conform lui Hodorkovski, noile acuzaţii au fost formulate pentru a “schimba agenda”.

“Ei nu doresc să plătească 50 de miliarde de dolari [foştilor acţionari ai Yukos, conform unei decizii a tribunalului de la Haga], şi din acest motiv folosesc toate pârghiile posibile”, a precizat el, conform Moscow Times.

Hodorkovski a adăugat că elita de la conducerea Rusiei este deranjată de acuzaţiile formulate de Open Russia, conform cărora, Alexander Bastrikin, şeful Comitetului rus pentru Investigaţii, are legătură cu o organizaţie criminală rusească.

“Avem de a face cu o acţiune neconstituţională”, a declarat Hodorkovski. “În timp ce nu există un astfel de lucru precum alegeri corecte şi niciun fel de mecanism de schimbare legitimă a puterii, singurul mod de a schimba puterea este revoluţia. Revoluţia este inevitabilă în Rusia”, a adăugat el.

Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Yukos, a petrecut mai mult de un deceniu în spatele gratiilor într-un caz motivat politic. El a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2013, cu câteva luni înainte de ispăşirea sentinţei, a fost escortat de paznici în St. Petersburg şi urcat într-un avion spre Berlin.