Pentru următoarea decadă, NATO se va concentra pe contracararea ameninţării chineze [Stoltenberg]

China rămâne temerea principală a Alianţei chiar şi după ieşirea din scenă a lui Donald Trump
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)

NATO se va concentra pe contracararea ameninţării Partidului Comunist Chinez, ca parte a noii abordări strategice în următorul deceniu, a declarat secretarul său general, citat de Financial Times.

Evoluţia survine pe măsură ce regimul chinez a devenit mai asertiv în ambiţiile sale de dominaţie globală, pe fondul temerilor că a câştigat avantajul în privinţa tehnologiilor militare cheie, cum ar fi rachetele cu rază lungă şi hipersonice.

În interviul acordat pentru Financial Times, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că posibilităţile cibernetice ale Chinei, noile tehnologii şi rachetele cu rază lungă de acţiune au afectat deja securitatea europeană.

„Această regiune se confruntă cu provocări globale: terorismul, atacurile cibernetice, dar şi ascensiunea Chinei. Aşadar, atunci când vine vorba de consolidarea apărării noastre colective, este vorba şi despre modul de abordare a ascensiunii Chinei”, a declarat el. „Ceea ce putem prezice este că ascensiunea Chinei ne va afecta securitatea. S-a întâmplat deja.”

NATO, o alianţă politică şi militară a Americii de Nord cu Uniunea Europeană, va adopta un nou Concept Strategic în cadrul unui summit care va avea loc vara viitoare. Conceptul strategic va indica direcţia organizaţiei în următorul deceniu, şi, conform declaraţiilor actuale, se va concentra pe compensarea ameninţării din partea regimului chinez.

Partidul Comunist Chinez a adoptat un discurs mai agresiv şi mai direct cu privire la ambiţiile sale de dominaţie globală în acest an, ceea ce a determinat ca Occidentul să se reorganizeze pentru a contracara regimul.

Schimbarea de retorică a Partidului Comunist Chinez coincide cu expansiunea programului militar nuclear al Chinei, cu progresele în tehnologia rachetelor hipersonice şi cu rază lungă de acţiune şi cu presiunea militară în creştere aplicată de regimul de la Beijing asupra Taiwanului şi a Mării Chinei de Sud.

"Au din ce în ce mai multe arme de rază lungă, cu care pot ajunge în toate ţările aliate NATO", a declarat Stoltenberg pentru Financial Times. „Construiesc multe, multe silozuri pentru rachete intercontinentale cu rază lungă de acţiune.”

China a lansat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august, după cum se arată într-un raport publicat de Financial Times.

Tehnologia a fost descrisă ca o surpriză pentru comunitatea de informaţii din SUA şi a evidenţiat progresul făcut de chinezi în privinţa înarmării.

Anul acesta, Partidul Comunist a ameninţat că va aduce Taiwanul înapoi la "patria-mamă" prin forţă, dacă este necesar.

Experţii cred că Beijing-ul face progrese militare semnificative în vederea invadării insulei.

Partidul Comunist Chinez revendică insula ca parte a teritoriului său, în ciuda faptului că Taiwanul este o democraţie, cu armată şi monedă independentă.

Taiwanul are o valoare strategică ridicată pentru Occident, în cazul unui potenţial conflict cu regimul comunist. Insula serveşte ca o barieră pentru marina chineză, între Marea Chinei de Est şi de Sud şi menţinând Marina Armatei Populare de Eliberare în cadrul primului lanţ de insule.

„China se apropie de noi. ... Îi vedem în Arctica. Îi vedem în spaţiul cibernetic. Îi vedem investind masiv în infrastructura critică din ţările noastre”, a spus Stoltenberg, potrivit Financial Times.

Atacurile cibernetice efectuate de agenţi sprijiniţi de regimul chinez, care urmăresc în principal să fure informaţii – inclusiv secrete de stat şi tehnologie avansată de la companii private – au devenit recent mai sofisticate şi mai greu de detectat.

Atacurile au devenit chiar mai periculoase şi precise după ce armata chineză a fost reorganizată, iar atacurile de spionaj industrial au fost transferate către un alt organ al regimului chinez, Ministerul Securităţii Statului (MSS).

În ultimii ani, Partidul a desfăşurat o campanie intensă pentru colectarea datelor utilizatorilor, ce oferă date vitale pentru asigurarea dominaţiei globale, care, cu ajutorul inteligenţei artificiale, ar putea modela planuri strategice şi operaţionale şi poate oferi avantaje nebănuite.

China a oferit împrumuturi masive ţărilor în curs de dezvoltare prin Iniţiativa Belt and Road (Centura şi Drumul) şi alte programe de finanţare. Multe naţiuni nu sunt în măsură să ramburseze aceste împrumuturi şi cad într-o „capcană a datoriilor”, fiind obligate să transfere active strategice Chinei pe termen lung, punând în pericol suveranitatea naţiunilor şi permiţând regimului comunist să-şi extindă influenţa şi puterea în străinătate.