Cum se pregătesc forţele Rusiei şi ale NATO de un posibil război

(photos.com)

Aliaţii din NATO şi Rusia realizează o impresionantă desfăşurare de trupe la frontierele Ucrainei. Un spectacol militar de etalare a 'muşchilor', prin care se ameninţă la distanţă. Toţi spun că este vorba de 'exerciţii militare obişnuite', dar toată lumea îşi dă seama că este vorba de cea mai mare etalare de 'descurajare' şi de 'ameninţare reciprocă' dintre Rusia şi Occident, de la terminarea Războiului Rece, informează marţi ziarul ABC.

SUA au început prin trimiterea unui contingent de 600 de militari care vor realiza exerciţii militare în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Întărirea flancului est-european nu presupune deocamdată o creştere a numărului de trupe americane pe continent, care se ridică la 67.000 de persoane, o cifră micşorată deja în urma reducerii bugetului militar al SUA.

Trimiterea acestui contingent este menit să-i liniştească pe partenerii NATO care au frontiere cu Rusia şi să reafirme angajamentul Alianţei de a-i apăra de o ameninţare directă a Moscovei. Dar Washingtonul nu prevede însă în niciun caz să trimită trupe în Ucraina, care nu face parte din NATO, chiar şi dacă ar avea loc o invazie rusă. Maximul pe care îl prevăd SUA este să împărtăşească cu Kievul informaţii secrete şi să acorde 'consiliere'.

Exerciţiile din fiecare din aceste patru ţări baltice vor fi desfăşurate de 150 de militari americani, aparţinând brigăzii aeropurtate 173, cu baza la Vicenza (Italia), cărora li vor alătura efective ale acestor naţiuni pentru manevre comune. Contingentul va fi reînnoit lunar, cu scopul de a prelungi această prezenţă în 'următoarele luni', a informat Pentagonul.

Washingtonul a anunţat şi trimiterea în Marea Neagră a fregatei Taylor, în locul distrugătorului Donald Cook. La 12 aprilie, distrugătorul american a avut apropieri 'provocatoare' de avioanele ruse, au declarat atunci autorităţile americane. Baza română Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră este deplin operaţională de la începutul acestui an şi este folosită ca staţie pentru replierea din Afganistan. Are o capacitate de 400 de militari, dintre care o parte sunt membri ai unităţi de răspuns rapid al Infanteriei Maritime, şi poate găzdui până la 2.000 de soldaţi în tranzit, notează sursa citată.

Ministrul american al apărării, Chuck Hagel, a anunţat dislocarea a 200 de militari, aflaţi la comanda avioanelor de vânătoare F-16 şi a avioanelor de transport C-130 de la baza din Lask (centrul Poloniei). Tot în Polonia se află baza aeriană de la Powidz unde sunt instalate tancurile americane KC-135, folosite pentru alimentarea avioanelor NATO implicate în operaţiuni de culegere de informaţii. La baza Siauliai din Lituania, moştenire a epocii sovietice, SUA au desfăşurate avioane F-15, care realizează cu aparatele NATO misiuni de supraveghere a spaţiului aerian.

Pe de altă parte, Alianţa consideră că Rusia are desfăşuraţi circa 40.000 de soldaţi de-a lungul frontierei cu Ucraina, în regiunile ruse Rostov, Voronej, Belgorod şi Kursk. Expertul militar ucrainean Dmitri Timciuk estimează totuşi numărul lor la 50.000. Potrivit informaţiilor mai multor martori, ar fi vorba de unităţi de elită, în special paraşutişti. Totuşi, fostul ministru ucrainean al apărării Igor Teniuh informa că la manevrele desfăşurate luna trecută în regiune au participat până la 220.000 de militari ruşi. Forţele de infanterie ucrainene nu ajung la 100.000 de efective.

În ce priveşte armamentul rus, Timciuk aminteşte de 200 de piese de artilerie, circa 700 de vehicule blindate, inclusiv tancuri şi maşini blindate pentru transportul personalului de infanterie, aproximativ 230 avioane de luptă şi 120 de elicoptere. Celor 50 de nave de război ale Flotei din Marea Neagră li s-au alăturat 30 de nave venite din Marea Baltică pentru misiuni de patrulare pe Marea Azov, care scaldă ţărmurile regiunii Doneţk.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheiev, a avertizat că ruşii au în dotare şi temutele rampe de lansare a rachetelor Grad, utilizate cu succes în Cecenia pentru a distruge complet capitala Groznâi şi estimează că numărul total al tancurilor este de 200.

Tipologia dotărilor este foarte variată. Videoclipurile postate pe Youtube de bloggerii din Rostov şi Belgorod permit următoarea estimare: tancuri T-72, blindate BTR-80, BTR 82-A, artilerie autopropulsată Nona-SVK 2S23, elicoptere de luptă Mi-8, Mi-24, rachete antiaeriene S-300 şi avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30.

Din dotare mai fac parte şi maşinile blindate de teren uşoare Gaz-2330, alături de camioane dotate cu blindaj Ural-4320. Potrivit Pentagonului, este vorba de 'o amplă panoplie de forţe', conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe