Pentagonul măreşte numărul agenţilor de peste hotare în cadrul reformei agenţiei de informaţii militare

Pentagonul intenţionează să-şi extindă numărul de spioni în străinătate şi să creeze o reţea de agenţi care să nu fie inferioară celei a CIA, dezvăluie în ediţia sa de luni publicaţia The Washington Post.
(Win McNamee / Getty Images)
Epoch Times România
03.12.2012

Pentagonul intenţionează să-şi extindă numărul de spioni în străinătate şi să creeze o reţea de agenţi care să nu fie inferioară celei a CIA, dezvăluie în ediţia sa de luni publicaţia The Washington Post.

Miza reformei este de a transforma Direcţia de Informaţii a Armatei (Defense Intelligence Agency (DIA)), implicată în ultimii zece ani în principal în campaniile militare din Afganistan şi Irak, într-un serviciu care să se focalizeze pe identificarea unor noi ameninţări, în cadrul unei colaborări mai strânse cu CIA şi cu unităţile militare de elită.

Printre priorităţile serviciului modernizat, Ministerul american al Apărării menţionează grupuri islamiste militante în Africa, transferul de arme din Iran şi Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) către alte ţări, precum şi modernizarea forţelor armate ale Chinei.

Astfel, în următorii cinci ani, numărul personalului operativ din cadrul Agenţiei de informaţii al armatei, din alte ţări, în special, sub acoperire diplomatică, ar urma să crească până la 1.600 de persoane. La ora actuală, DIA dispune de numai 500 de agenţi operativi în străinătate, potrivit The Washington Post. În conformitate cu planurile aprobate de autorităţile americane, numărul agenţilor DIA ar urma să ajungă la 800-1000 de persoane până în 2018.

'Aceasta este o ajustare majoră pentru securitatea naţională', a subliniat recent directorul DIA, general-locotenentul Michael T. Flynn, într-o conferinţă de presă.

Spre deosebire de CIA, legislaţia americană nu permite agenţilor DIA desfăşurarea de operaţiuni sub acoperire în străinătate, ce depăşesc cadrul culegerii de informaţii. Printre agenţii de informaţii DIA vor figura şi dintre cei care activează fără acoperire, cum ar fi ataşaţii militari, dar cea mai mare parte a personalului urmează să fie constituit din agenţi operativi infiltraţi sub acoperire.

Noua generaţie de spioni va fi instruită de veterani CIA şi de reprezentanţi ai Comandamentului pentru operaţiuni speciale, dar serviciul se va afla sub controlul Ministerului Apărării.

În acelaşi timp, serviciul de informaţii al armatei nu este obligat să-şi coordoneze activităţile cu Congresul, astfel încât intensificarea activităţilor DIA ar putea să coincidă cu creşterea numărului de operaţiuni punctuale de eliminare a duşmanilor SUA, ce sunt de regulă întreprinse în secret faţă de opinia publică, remarcă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor