Pentagonul lansează o navă fără pilot pentru a contracara manevrele Chinei

Nava autonomă Sea Hunter este concepută să localizeze şi să urmarească submarinele din adâncul oceanelor.
Nava autonomă Sea Hunter  concepută să localizeze şi să urmarească submarinele din adâncul oceanelor
Nava autonomă Sea Hunter concepută să localizeze şi să urmarească submarinele din adâncul oceanelor (captură foto)

Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) a Statelor Unite a testat o navă fără pilot, capabilă să localizeze şi să urmarească submarinele din adâncul oceanelor.

Nava "Sea Hunter" se poate mişca pe cont propriu, fără o persoană aflată la bord, timp de până la trei luni, potrivit The Telegraph. Nava de 40 m poate vâna submarinele inamice.

Ambarcaţiunea, care a costat 20 de milioane de dolari, conţine o carenă centrală cu două lonjeroane, are o greutate de 135 de tone şi poate stoca suficient combustibil pentru o misiune de 70 de zile.

Un prototip a fost recent testat pentru a determina dacă nava ar putea detecta alte nave şi evita lovirea acestora.

"Sea Hunter" foloseşte inteligenţa artificială şi nu trebuie să fie controlată de la distanţă de către o persoană. Comanda misiunii îi spune unde să meargă şi ea îşi stabileşte propriul traseu. Nava este echipată cu senzori electro-optici de navigaţie şi de pilotare şi un radar cu rază scurtă de acţiune ce poate detecta alte submarine.

Oficialii susţin că nava nu va fi armată şi decizia atacării altor submarinele va fi luată de oameni. Nava este în masură să transmită rapoarte cu privire la poziţia şi starea ei.

Pentagonul are, de asemenea, planuri pentru utilizarea dronelor ca parte a unei strategii de creştere a operaţiunilor aeriene fără pilot, dar afirmă că personalul de serviciu nu va fi înlocuit.

"Pentru operaţiunile noastre militare vrem să ne asigurăm că avem nave fără pilot, ca aceasta, să completeze misiunea umană, astfel încât să nu punem oamenii în pericol în mod nejustificat", a declarat purtătorul de cuvânt al DARPA, Jared Adams, pentru Stars and Stripes.

Creşterea operaţiunilor poate fi rezultatul manevrelor continue ale Chinei în Marea Chinei de Sud, precum şi a preocupărilor legate de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe