Pensionarii din Ucraina în greva foamei

Kiev, Ucraina - Timp de 10 zile au renunţat la mâncare – aceştia sunt veteranii care au fost o dată însărcinaţi cu curăţarea celui mai mare dezastru nuclear al lumii, cel de la Cernobîl. Într-un gest de disperare, pensionarii de la Cernobîl, din oraşul estic Donetsk, îşi riscă viaţa pentru a convinge guvernul să renunţe la reducerea bruscă a pensiilor şi indemnizaţiilor lor.
Muncitorii care au ajutat la curăţarea dezastrului lăsat de Cernobâl în 1986, lângă un cort ridicat pentru a protesta faţă de condiţiile pensionarilor, noiembrie 2011 în Doneţk, Ucraina. (Alexander Khudoteply / AFP / Getty Images)
Andrey Volkov
28.11.2011

Kiev, Ucraina - Timp de 10 zile au renunţat la mâncare – aceştia sunt veteranii care au fost o dată însărcinaţi cu curăţarea celui mai mare dezastru nuclear al lumii, cel de la Cernobîl. Într-un gest de disperare, pensionarii de la Cernobîl, din oraşul estic Donetsk, îşi riscă viaţa pentru a convinge guvernul să renunţe la reducerea bruscă a pensiilor şi indemnizaţiilor lor.

Greva foamei, care a început pe 15 noiembrie, a fost interzisă miercuri prin hotărâre judecătorească, statuându-se că greva crează un risc pentru acte teroriste, a raportat agenţia de ştiri Zik, cu sediul în Lviv.

În prezent, aproximativ 40 de pensionari sunt în greva foamei, susţinuţi de alţi 500 de protestatari din Donetsk, patria preşedintelui Victor Ianukovici.

Unul dintre ei, Vladimir Sumarokov, a fost "lichidator" la Cernobîl, fiind unul dintre cei aduşi din toată Uniunea Sovietică pentru a face faţă consecinţelor dezastrului nuclear de la Cernobîl, după ce al patrulea reactor al centralei a explodat în aprilie 1986.

Sumarokov, în vârstă de 58 de ani, a declarat pentru The Epoch Times că protestatarii refuză să accepte hotărârea instanţei. Când oficialii au încercat joi să îi disperseze, poliţia a cedat din cauza prezenţei mass-media. Cel puţin 35 de grevişti ai foamei au fost duşi la spital, potrivit lui Sumarokov.

Reducerea pensiilor i-au lăsat pe veterani şi familiile lor să moară de foame, deoarece este imposibil să trăiască cu sume aşa de mici, spune Sumarokov.

Sumarokov a afirmat că în ultimii cinci ani, a primit o pensie de 875 de dolari pe lună, ca urmare a unui caz câştigat în instanţă. În această lună însă, el a primit doar 1380 grivne (172 dolari).

"Nişte pensii atât de mici nu furnizează suficienţi bani pentru a hrăni o familie sau pentru un tratament medical adecvat. Pensiile sunt principala noastră sursă de venit," a spus el, adăugând că: "Nu putem să ne găsim alt loc de muncă, deoarece suntem inapţi."

Mulţi dintre cei care au lucrat la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear de până acum, a fost afectaţi de radioactivitate şi au diferite probleme de sănătate.

Nikolai Vsisovich, în vârstă de 56 de ani, care a lucrat ca lichidator la uzină, a declarat pentru The Epoch Times, în luna martie a acestui an, că suferă de mai multe boli cronice şi că majoritatea colegilor săi au murit deja de afecţiuni cardiace sau cancer.

Veteranilor li s-a spus la începutul lunii noiembrie că statul nu le mai poate plăti pensiile din cauza lipsei de bani de la buget. În schimb, autorităţile au promis veteranilor că fonduri suplimentare pentru ei şi alte grupuri vor fi incluse în bugetul de anul viitor.

Aproximativ 700.000 de lucrători în cazuri de urgenţă, care au efectuat mai multe tipuri de munci, primiseră statutul de lichidator şi li s-au alocat indemnizaţii guvernamentale speciale.

Protestele pensionarilor au indicat probleme care provin din vechiul sistem de securitate socială şi schemele de preferinţă moştenite de la Uniunea Sovietică, spune Iryna Bekeshkina, directoarea Fundaţiei Iniţiativa Democratică, cu sediul la Kiev.

De-a lungul anilor, politicienii au făcut mai multe promisiuni veteranilor, fiind adoptate o serie de legi înainte de alegerile naţionale. Dar atunci când cei care aveau dreptul la indemnizaţii au mers în instanţă pentru a-şi cere plata, s-a dovedit că "guvernul nu are bani pentru a-i plăti pe aceşti oameni", a explicat Bekeshkina.

Reducerile pensiilor au afectat mai multe persoane, nu numai muncitorii de la Cernobîl. Alte grupuri, cum ar fi veteranii de război care au luptat în Afganistan între 1979-1989, au protestat şi ei în oraşele importante din Ucraina, la începutul lunii.

Problema se dovedeşte a fi un test major pentru preşedintele Ianukovici, a cărui popularitate este în scădere. Potrivit lui Bekeshkina, un alt factor care a amplificat mânia oamenilor este faptul că în timp ce guvernul taie indemnizaţiile pentru bătrânii vulnerabili, el nu a făcut niciun fel de reduceri în cazul pensiillor funcţionarilor statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor