Pensia medie a magistraţilor este în jur de 15 - 16.000 de lei. Ce va face Stelian Ion

Stelian Ion (Facebook - Stelian Ion)
Loredana Diacu
05.04.2021

Pensia medie a unui magistrat este în jurul sumei de 15.000 - 16.000 de lei, ba chiar peste, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în cadrul unui interviu acordat Hotnews.

Întrebat câţi magistraţi au ieşit la pensie, Stelian Ion a răspuns că în jur de 129 de judecători, 29 de procurori, ceea ce este mult şi a punctat că "problema este că pensia e la un nivel mai mare decât salariul, aceasta este problema principală", ceea ce practic este o invitaţie de ieşire la pensie.

Întrebat cu ce propuneri va veni legat de recalcularea pensiilor pentru magistraţi, Stelian Ion a răspuns:

"Pensiile speciale ale magistraţilor nu pot fi eliminate. (...) Prima chestiune e legată de modul de calcul al pensiei, a doua de condiţiile de vechime pentru această pensie. Legat de modul de calcul, propunerea pe care o vom face, o vom face în cadrul grupului de lucru din Parlament, pentru că aşa am convenit, aşa este şi în programul de guvernare, pe toate categoriile astea de pensii speciale trebuie să avem propuneri. Ideea este de a nu mai ajunge la astfel de dezechilibre încât pensia să nu depăşească salariul pentru că, evident, este o invitaţie de ieşire la pensie. Este un lucru pe care e greu să nu îl observi... şi în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare şi ai posibilitatea de a alege un venit mai mare stând acasă, sunt puţini, din ce în ce mai puţini, din păcate, magistraţi care rezistă acestei tentaţii.

Pe de altă parte, mai este chestiunea legată de vechimea în profesie, se consideră acum şi se ia în calcul şi vechimea în alte profesii, în avocatură, consilier juridic. De aceea, am propus un sistem care să aibă în vedere, în final, doar vechimea în calitatea de judecător şi procuror, nu şi alte funcţii, propunând un sistem de aplicare a legii în timp, astfel încât trecerea să nu fie bruscă de pe o zi pe alta, să fie o trecere etapizată pe timp de zece ani, astfel încât în zece ani să fie avută în vedere numai vechimea în magistratură, şi este o propunere echilibrată şi una binevenită din punctul meu de vedere. Sper să fie acceptată şi de către CSM şi de către magistraţi.

De altfel, chiar magistraţii, cei de carieră, cei care au vechime îndelungată în această profesie, solicită acest lucru pentru că sunt situaţii în care consilieri juridici sau avocaţi trec în magistratură şi după un an, doi, ies la pensie cu pensie de magistrat, lucrul acesta îi nemulţumeşte inclusiv pe magistraţii care au vechime mare. Iată că avem această soluţie.

(...) Magistraţii au recunoscut ei înşişi că nu e normal ca pensia să depăşească salariul şi va fi avută în vedere această soluţie, iar în CSM s-a dat aviz favorabil pentru înlăturarea definitivă din legislaţie a posibilităţii pensionarii după 20 de ani de muncă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor