Pedeapsă exemplară. Primul soldat rus condamnat pentru crime de război: A primit închisoare pe viaţă

Vadim Shishimarin - soldat rus acuzat de crime de război şi crimă cu premeditare
Vadim Shishimarin - soldat rus acuzat de crime de război şi crimă cu premeditare (Captură ecran)

Vadim Şişimarin, comandant de tanc rus, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat, luni, la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil ucrainean neînarmat, în vârstă de 62 de ani, în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Decizia a fost luată de un tribunal din Kiev.

Acesta este primul verdict dintr-un proces legat de crimele de război comise de armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina.

Potrivit The Guardian, verdictul a fost pronunţat de către judecătorul Serhii Ahafonov, într-o sală de judecată plină, cu zeci de camere de televiziune ucrainene şi străine înghesuite în sala mică.

Judecătorul a declarat că, deşi Şişimarin a cooperat cu ancheta şi şi-a exprimat remuşcările, instanţa nu a putut accepta afirmaţia sa că nu a vrut să îl ucidă pe civilul Oleksandr Şelipov atunci când a tras în el.

Şişimarin, care purta un hanorac gri şi albastru, a ascultat cu capul plecat verdictul lung al judecătorului din interiorul boxei de sticlă pentru acuzaţi. Un traducător desemnat de instanţă i-a tradus cuvintele judecătorului din ucraineană în rusă.

Acesta este primul dintr-o serie de cazuri de crime de război pe care procurorii ucraineni doresc să le judece cât mai repede posibil.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că pregăteşte peste 40 de cazuri legate de crime de război care ar putea fi judecate în curând, iar autorităţile ucrainene spun că au înregistrat peste 10.000 de crime de război în întreaga ţară.

Judecarea cazurilor atât de rapid, în timp ce conflictul este încă în desfăşurare, este extrem de neobişnuită şi ar putea încălca elemente ale convenţiilor de la Geneva, spun experţii juridici. Cu toate acestea, Ucraina a făcut din justiţia rapidă o prioritate, în parte ca un avertisment pentru trupele ruseşti care ocupă încă părţi ale ţării că pot fi judecate pentru orice crime pe care le comit.

Procurorii au declarat că Şişimarin se afla într-o maşină cu alţi soldaţi ruşi, dintre care unul i-a spus să îl împuşte pe Şelipov, deoarece fusese martor la faptul că aceştia au tras asupra unei maşini şi apoi au furat-o.

Soldatul rus şi-a pus cenuşă în cap la audieri

"Îmi recunosc vina... vă cer să mă iertaţi", i-a spus soldarul rus văduvei Kateryna Şalipova, care l-a întrebat dacă se căieşte pentru crimele sale, potrivit Reuters.

"Spune-mi, te rog, de ce aţi venit aici? Să ne protejaţi? Să ne protejaţi de cine? M-ai protejat de propriul meu soţ, pe care l-ai ucis?!", i-a replicat femeia.

Văduva a declarat în faţa instanţei că a auzit împuşcături de la distanţă din curtea lor şi că şi-a strigat soţul în ziua în care a fost ucis.

"Am alergat la soţul meu, era deja mort. Împuşcat în cap. Am ţipat, am ţipat atât de mult..", a spus femeia.

Văduva a declarat în faţa instanţei că nu s-ar opune dacă Şişimarin ar fi eliberat în Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri pentru a-i scoate pe "băieţii noştri" din oraşul-port Mariupol, o referire la sutele de soldaţi ucraineni care s-au predat Rusiei.

Kremlinul a transmis că nu are informaţii despre proces şi că absenţa unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistenţă juridică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe