Pe urmele constructorilor structurii Stonehenge

Soarele rasarind la Stonehenge, 20 martie 2009 - marcind echinox-ul de primavara (Matt Cardy / Getty Images)
Leonardo Vintiñi
13.06.2009

In 2007, arheologii au descoperit un mic sat in Marea Britanie, care data din Neolitic (7000-4000 I. Hr.). Acesta a fost gasit in apropierea anticului sit al Patrimoniului Mondial Stonehenge. La 3,2 kilometri nord-est de asezarea antica si de pragul monolitilor, Mike Parker Pearson si echipa Riverside Project au descoperit un sit cunoscut sub numele de Durrington Walls. Construit initial din lemn, acest sat a fost datat cu carbon, descoperindu-se ca a fost construit intre anii 2600 si 2500 i. Hr. In ciuda varstei, locuintele au fost gasite in conditii remarcabile.

Din moment ce Stonehenge a fost datat ca apartinand aceleasi perioade, expertii iau in considerare posibilitatea ca satul sa fi fost locul de rezidenta al constructorilor monumentului.

Inceputa in 2003, investigatia - finantata de National Geographic - a excavat case, paturi, si alte obiecte din lemn de mobilier, o alee de piatra, precum si urme de picioare impregnate in argila. Pe laga relicvele ce apartin vietii cotidiene, arheologii au dezgropat si o structura din busteni, aranjati in cercuri concentrice. Cercetatorii considera ca aceasta este o copie din lemn a invecinatului Stonehenge.

O alta descoperire ciudata in acest sit este reprezentata de o cantitate mare de oale de lut sparte si resturi animale imprastiate prin tot satul. Cercetatorii indica faptul ca locuitorii satului nu erau cu totul dezordonati; in schimb sustin ca aceste arteface sunt produsul unei ceremonii religioase. Unii considera ca sit-ul nu era o zona de locuire permanenta, ci un loc de rezidenta temporar pentru o adunare semi-anuala.

Stonehenge este una dintre cele mai enigmatice structuri arhitecturale ale planetei si poate cea mai populara destinatie turistica din Marea Britanie. Misterul acestui multi-megalit este partial datorat lipsei unei explicatii rationale cu privire la cum s-a putut, cu ajutorul tehnologiei primitive, sa fie mutate asemenea blocuri gigantice de piatra. Cateva dintre pietrele ce alcatuiesc monumentul antic cantaresc intre 25 si 45 de tone - carate de la cateva mile distanta - si sunt asezate in asa fel incat sfideaza pana si tehnologia moderna. Inca nu exista nici macar o teorie definitiva despre motivele din spatele constructiei Stonehenge-ului.

Desi majoritatea investigatorilor accepta ca era un loc de venerare, folosit pentru omagierea mortii, s-a presupus si ca situl era destinat altor ritualuri religioase sau unor observatii astronomice. Se stie ca cei care au construit monumentul aveau cunostinte de asronomie, din moment ce s-a descoperit ca soarele rasare chiar in dreptul axei structurii, in timpul echinoctiilor si solstitiilor.

Desi pare destul de primitiv la o prima vedere, cercetatorii continua sa descopere cat de sofisticat este Stonehenge. In cartea sa "Stonehenge decodat", profesorul de astronomie Gerald Hawkins descrie cum monumentul poate prezice eclipsele. De asemenea, in "Stonehenge: Soare, Luna, Stele Cazatoare" M. W. Postins dezvaluie felul in care Stonehenge (in legatura cu diverse puncte din jur, precum invecinatele inele ale lui Aubrey) se leaga de intregul sistem solar.

In timp ce proiectul Stonehenge Riverside ofera cele mai noi posibilitati de descoperire ale constructorilor monumentului, nu este nici pe departe ultimul. Multi cercetatori sunt de parere ca structurii megalictice i s-au adaugat alte formatiuni de-a lungul miilor de ani. Istoricul din secolul al XII-lea, Giraldus Cambrensis, a sugerat chiar ca magicianul Merlin insusi, cel din legenda Regelui Arthur, se afla in spatele constructiei structurii monolitice!

Oricine ar fi fost responsabil pentru Stonehenge, cum au putut muta si aseza strategic pietre atat de mari? Mai mult, ce metode au folosit pentru a obtine asemenea detalii astronomice cu mii de ani inainte de inventarea telescopului?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor