Pe fondul preocupărilor comunităţii internaţionale, în România se duce o luptă politică şi juridică foarte dură

Pe fondul preocupărilor comunităţii internaţionale, în România se pune în scenă o luptă politică şi juridică foarte dură: de o parte guvernul de centru-stânga al lui Victor Ponta, de cealaltă parte preşedintele conservator, Traian Băsescu, şi Curtea Constituţională, gardianul Constituţiei născute la sfârşitul regimului comunist.
Epoch Times România
05.07.2012

Pe fondul preocupărilor comunităţii internaţionale, în România se pune în scenă o luptă politică şi juridică foarte dură: de o parte guvernul de centru-stânga al lui Victor Ponta, de cealaltă parte preşedintele conservator, Traian Băsescu, şi Curtea Constituţională, gardianul Constituţiei născute la sfârşitul regimului comunist. Este o luptă care a suscitat îngrijorări internaţionale, începând cu cele ale Uniunii Europene, comentează joi cotidianul italian La Repubblica.

Potrivit ziarului menţionat, au fost suficiente două luni de la formarea noului guvern pentru a face să explodeze conflictul, în contextul în care executivul a decis, mai întâi, marţi, prin majoritatea pe care o deţine, să-i înlocuiască pe preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, ''oamenii lui Băsescu'', iar miercuri să anunţe deschiderea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, cererea fiind citită în Parlament joi.

Nu a fost suficient atacul politic la adresa fostei majorităţi, acuză La Repubblica. Ziarul relevă că guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care au fost reduse prerogativele Curţii Constituţionale, care nu se va mai putea pronunţa asupra deciziilor Parlamentului. Acest demers a fost apreciat de unii drept o 'vendetă' după decizia Curţii cu privire la cine trebuie să reprezinte România la forumurile internaţionale. România are un sistem semiprezidenţial, precum cel francez, în care preşedintele are ample prerogative de guvernare, notează cotidianul italian. Curtea a decis că preşedintelui îi revine reprezentarea ţării, fapt ce a nemulţumit partidul de guvernământ.

În documentul de 17 pagini prin care se va iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, acesta este acuzat de subminarea democraţiei, încălcarea separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei şi de a fi provocat o criză în relaţiile dintre preşedinţie şi principalele autorităţi publice ale ţării. În plus, Uniunea Social-Liberală a premierului Victor Ponta îi reproşează preşedintelui şi faptul că nu a respectat drepturile şi libertăţile cetăţenilor români.

La Repubblica aminteşte că Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţie în 2007, la câteva luni după aderarea României la UE. Dar în referendumul popular care a urmat, majoritatea românilor s-a pronunţat împotriva destituirii sale. De data aceasta însă, dacă se va merge la consultarea populară, rezultatul nu pare atât de scontat având în vedere că popularitatea preşedintelui este în puternic declin. Acţiunile sale au fost condiţionate de politica de austeritate severă impusă ţării balcanice de FMI şi Banca Mondială, apreciază în final ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor