CSM îi scoate din schemă pe Sima şi Hăineală

La solicitarea procurorului general Augustin Lazăr, Consiliul Superior al Magistraturii a decis încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima.
Andrei Pricopie
03.02.2017

alte articole

Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.02.2017

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în cadrul şedinţei de vineri, încetarea detaşării în cadrul Ministerului Justiţiei a procurorului Constantin Sima, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt - Hăineală, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Tot astăzi, procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală a solicitat premierului Sorin Grindeanu încetarea calităţii de secretar de stat la Ministerul Justiţiei.

"Decizia este benefică nu numai pentru cursul anchetei, pentru imparţialitatea anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru (Florin Iordache - n.r.) care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să-şi menţină echipa, însă impresia mea a fost că totuşi decizia nu vine de la domnia sa", a declarat procurorul general Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

Decizia CSM a fost luată în urma unei solicitări a procurorului general care a atras atenţia că DNA a declanşat o anchetă referitoare la elaborarea controversatelor ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", a explicat, cu o zi în urmă, Parchetul General.

Trebuie menţionat că secretarul de stat Constantin Sima tocmai preluase atribuţiile ministrului Justiţiei, Florin Iordache, până la data de 7 februarie.

Ancheta la care face referire Lazăr a fost declanşată în urma unui denunţ făcut la DNA de trei reprezentanţi ai mişcării civice Iniţiativa România şi vizează elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de după Revoluţie. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor