PDL contestă la CC Statutul parlamentarilor în forma aprobată de plen

Parlamentarii PDL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională Statutul deputaţilor şi senatorilor în forma în care acesta a fost aprobat miercuri de plen. Motivul invocat va fi faptul că actul conţine "mari defecte de constituţionalitate".
Parlament, Senatul României, dezbateri în plen (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
13.02.2013

Parlamentarii PDL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională Statutul deputaţilor şi senatorilor în forma în care acesta a fost aprobat miercuri de plen. Motivul invocat va fi faptul că actul conţine "mari defecte de constituţionalitate".

"Grupurile reunite ale PDL, unde se află şi reprezentanţii Forţei Civice, au decis contestarea la Curtea Constituţională a legii privind statutul parlamentarilor. Textul este, în momentul de faţă, în elaborare şi va avea atât contribuţia PDL, cât şi a FC. Intenţionăm să clarificăm şi de data asta definiţia incompatibilităţilor. În opinia noastră, dovedirea conflictului de interese trebuie să genereze pierderea mandatului", a precizat senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

Imunitatea trebuie limitată la declaraţiile politice, sunt de părere democrat-liberalii.

Cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri Raportul la cererea de reeaxaminare a şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în cea mai recentă formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut.

Modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor au fost operate de Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor miercuri, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

Modificarea termenului a fost votată în plen cu 294 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri, chiar dacă PDL s-a opus adoptării acestei modificări.

Senatorul Cristian Rădulescu a susţinut că se introduce astfel un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi care creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor