Parlament: Comisia pentru Statut şi-a însuşit modificările adoptate

Comisia pentru Statut a Parlamentului a adoptat luni un raport de admitere la cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu la Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Şedinţa grupurilor reunite ale USL, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
11.02.2013

Comisia pentru Statut a Parlamentului a adoptat luni un raport de admitere la cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu la Statutul deputaţilor şi senatorilor. Membrii Comisiei şi-au însuşit modificările adoptate de Comisiile juridice reunite, adică cele cerute de preşedinte şi au modificat prevederile legii în acest sens.

Preşedintele Comisiei, Gabriel Vlase, a precizat că nu există prevederi în Statut în privinţa termenului în care deciziile ANI pot fi contestate, dar că termenul respectiv este menţionat în Legea ANI şi este de 15 zile.

"Constituţia spune condiţiile în care îţi poţi pierde mandatul, deces, demisie şi ajungem la incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută de o lege organică şi tot prin lege am stabilit şi instituţia care stabileşte starea de incompatibilitate, în speţă ANI. Dacă ANI, care este instituţia împuternicită prin lege să stabilească o stare de incompatibilitate sau nu, stabileşte printr-o lege organică, pe care tot noi am stabilit-o, ca un parlamentar este incompatibil şi dacă acest parlamentar nu contestă la instanţă, devine incompatibil prin efectul legii şi, automat, prin efectul Constituţiei, îşi pierde mandatul", a precizat Vlase.

Şeful Comisiei a dat asigurări că nu s-a încercat modificarea legii ANI.

Comisiile juridice reunite au eliminat din Statut articolul referitor la încetarea mandatului de parlamentar în cazul unei atacări în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI prin care se constata starea de incompatibilitate.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor despre care a precizat că vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor