PCRM critică noul sistem de compensaţii nominative, Ministerul Muncii neagă acuzaţiile

Partidul Comuniştilor critică decizia Guvernului de a anula compensaţiile nominative, care au fost înlocuite cu ajutorul social. Opoziţia spune că astfel s-a micşorat numărul beneficiarilor, iar reforma este ineficientă. PCRM susţine că banii obţinuţi din compensaţii erau folosiţi pentru achitarea serviciilor comunale, acum însă beneficiarii vor face faţă cu greu majorărilor de preţuri, transmite publica.md.
Tatiana Chiriac
10.04.2012

Partidul Comuniştilor critică decizia Guvernului de a anula compensaţiile nominative, care au fost înlocuite cu ajutorul social. Opoziţia spune că astfel s-a micşorat numărul beneficiarilor, iar reforma este ineficientă. PCRM susţine că banii obţinuţi din compensaţii erau folosiţi pentru achitarea serviciilor comunale, acum însă beneficiarii vor face faţă cu greu majorărilor de preţuri, transmite publica.md.

Un grup de membri ai PCRM, la 9 aprilie în cadrul unei conferinţe de presă, au dezaprobat anularea compensaţiilor nominative, spunând că noul sistem de asistenţă socială ar fi unul ineficient, deoarece numărul de beneficiari este în scădere. În baza vechiului sistem, compensaţiile nominale erau direcţionate pentru serviciile comunale, susţin comuniştii.

"Compensaţiile nominative erau achitate pe parcursul întregului an în fiecare lună şi nu 5 luni cum este în cazul ajutorului social în perioada rece a anului. Aceste compensaţii nominative erau corelate cu majorarea tarifelor, adică pe măsura creşterii tarifelor la servicii, automat creşteau şi compensaţiile nominative", a precizat deputatul PCRM, Oxana Domenti.

De cealaltă parte, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei respinge acuzaţiile aduse de Partidul Comuniştilor din Moldova precum că Guvernul ar promova acţiuni antisociale, prin înlocuirea compensaţiilor nominative cu ajutorul social. Totodată, ministerul spune că reforma sistemului de asistenţă socială a fost lansată, în anii 2007-2008, de însăşi fosta conducere comunistă.

Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a comunicat, la 9 aprilie, în cadrul briefing-ului de presă, că, în conformitate cu noua reformă, plăţile nominale urmau să fie anulate încă de la 1 ianuarie 2010, dar noua guvernare a continuat achitarea, în paralel, în anii 2009-2011, atât a compensaţiilor nominative, cât şi a ajutorului social. Totodată, au fost introduse noi alocaţii, precum ajutorul pentru perioada rece a anului şi compensaţii sociale unice, fapt ce a permis majorarea numărului de beneficiari. Buliga a specificat că, dacă mărimea compensaţiei nominale este de circa 140 de lei, atunci ajutorul social diferă de la 680 de lei la 780 de lei şi mai mult pentru o familie, în funcţie de numărul de membri, transmite moldpres.

Noul sistem de asistenţă socială este bazat pe testarea veniturilor reale şi evaluarea necesităţilor solicitanţilor, ceea ce va asigura echitatea socială la repartizarea mijloacelor financiare alocate de stat pentru familiile vulnerabile, astfel încât banii să fie direcţionaţi spre cele mai sărace gospodării. Noul sistem va fi unul viabil, bine direcţionat, dar nu unul populist, cum a fost în ultimii ani, a constatat Buliga.

Potrivit unui proiect de lege, aprobat săptămâna trecută de Guvern, de la 1 aprilie curent, urmează să fie anulate compensaţiile nominative acordate unor anumite categorii sociale dezavantajate. Excepţie vor face veteranii de război şi persoanele asimilate lor, precum şi participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, pentru care aceste alocaţii se vor păstra în continuare.

În 2011, au beneficiat de ajutor social circa 80 de mii de familii aflate în dificultate, ceea ce constituie 7 la sută din populaţia ţării. Pentru acordarea ajutorului social, pentru 2012, în buget sunt prevăzute circa 440 mln de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor